Wangedrag

Ivan Cairo
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2024 14:00

Voor mij lezen

Was het niet dat ik vanwege m’n werk vergaderingen van De Nationale Assemblee moet volgen of bijwonen, was ik daarmee al jaren geleden gestopt. Niet dat de onderwerpen die worden besproken mij niet meer interesseren, maar het wangedrag van sommige volksvertegenwoordigers van zowel oppositie als coalitie is zo stuitend dat je elke keer weer plaatsvervangende schaamte krijgt bij een wanvertoning.

Dinsdag was het weer raak. NDP-fractieleider Parmessar vond het nodig om te razen en te tieren als reactie op het betoog van minister Ramadhin van Volksgezondheid. Misbruikmakend van een ‘punt van orde’ diende hij de bewindsman van repliek vanwege het simpele feit dat Ramadhin bij het beantwoorden van vragen zijn naam had genoemd. Foei toch, Rabin! Have a heart!

“Het wangedrag van sommige volksvertegenwoordigers van zowel oppositie als coalitie is zo stuitend dat je elke keer weer plaatsvervangende schaamte krijgt bij een wanvertoning”

De rustige Rabin, van wie ik in de jaren tachtig op de middelbare school het vak Sociologie kreeg, herken ik bijna niet meer tijdens zijn quasi-driftaanvallen. Denzel Washington kan aan dat sublieme acteertalent nog een punt zuigen.

Wat ik jammer vind, is dat het vaak de NDP met Parmessar in de spits is die klaagt over beknotting en het monddood willen maken van NDP-parlementariërs door de leiding van het parlement, terwijl zij de grootste belhamels zijn. In sommige gevallen wanneer zeer belangrijke onderwerpen worden besproken ben ik het eens dat de parlementsleiding een beetje rigoureus optreedt bij het handhaven van spreektijden. Een beetje meer souplesse kan volgens mij geen kwaad.

Maar dat wangedrag, dat moet stoppen. Het leidt af van de werkelijke issues die moeten worden besproken. Politieke discussies zijn geen theekransjes, maar het mag wat mij betreft geciviliseerd(er).

Als ik op de plek van voorzitter Bee of zijn vervanger Sharman zat, zou ik bij ophef en wangedrag van assembleeleden – ongeacht in welk kamp ze zitten – niet meer vluchten in schorsingen en verdagingen, maar de ordeverstoorders laten tieren en uitrazen, totdat ze moe waren en daarna de vergadering vervolgen.

Het moet een keertje ophouden met dat weerzinwekkende wangedrag van parlementariërs. Je zal Rabin en zijn fractie deze hele week horen janken over beknotting en beperking, maar ze dienen wat mij betreft de handen ook een keer in eigen boezem te steken.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel