Deel scholen Sipaliwini maandag weer open

De natuur neemt zo langzamerhand de onderwijzerswoningen van Stoelmanseiland over. De bouw startte acht jaar terug, maar de panden zijn nog steeds niet afgebouwd. [Foto: privécollectie]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 April 2024 08:04

Voor mij lezen

door Samuel Wens

PARAMARIBO — Maandag wordt, twee weken nadat de scholen in de rest van het land na de paasvakantie weer open gingen, het onderwijs in het binnenland deels hervat. Dat de deuren gesloten bleven, komt enerzijds omdat vervoerders weigerden te werken door een betalingsachterstand van de overheid. De leerkrachten worden zaterdag en zondag naar hun standplaatsen vervoerd.

Echter, de acht basisscholen in Coeroeni en Kabalebo, in het uiterste zuiden, blijven nog gesloten. Immers, de twintig leerkrachten weigeren met Blue Wings te vliegen, terwijl dat eerder wel is gedaan.

“Het binnenland behoort ook tot Suriname en wij moeten niet het gevoel krijgen dat wij anders worden behandeld”

Dc Henk Deel

Denken aan kinderen

Anthonius Pokie, voorzitter van de Organisatie van Vrachtvervoerders, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geld voor transport in verband met de grote vakantie in 2023 heeft betaald. Echter, dat voor het transport rond de daaropvolgende kerstvakantie is nog niet ontvangen.

De overheid heeft via één bank overgemaakt, maar niet alle vervoerders hebben volgens Pokie het geld op hun rekening gezien. Dat komt omdat de rekeningen over diverse banken zijn verspreid en de administratieve interne verwerking van de ene bank naar de andere soms dagen duurt. Toch hebben de vervoerders besloten de dienstverlening te hervatten. “De leerlingen van het binnenland mogen niet langer verstoken blijven van onderwijs”, vindt hij.

‘Discriminatie’

Frits Dinge, Walter Bonjaski en Henk Deel, de districtscommissarissen van Sipaliwini, zijn niet blij dat de kinderen twee weken geen onderwijs hebben genoten en spreken van discriminatie. Ze dringen er in afzonderlijke gesprekken met de Ware Tijd bij de autoriteiten op aan ervoor ter zorgen dat de situatie zich niet herhaalt.

Deel: “Het binnenland behoort ook tot Suriname en wij moeten niet het gevoel krijgen dat wij anders worden behandeld.” Hij stelt ook de slechte situatie van diverse schoolgebouwen aan de kaak en wijst er verder op dat op Stoelmanseiland de overheid al acht jaar bezig is om acht onderwijzerswoningen te bouwen.

Alle drie districtscommissarissen zeggen dat het onderwijsproces in hun afzonderlijke ressorten buiten hen om verloopt. Ze worden er niet bij betrokken. Dinge: “Normaal hebben de kinderen van het binnenland al een leerachterstand in vergelijking met die van de stad. Wat zal worden gedaan nu de scholen in het achterland twee weken langer gesloten bleven?”

Collega Bonjaski speelt in op het probleem van geldgebrek en vraagt zich af vraagt zich af of het ministerie geen begroting maakt om de leerkrachten te vervoeren van en naar hun werkplek. De burgervader zegt dat het gevoel hem bekruipt dat met twee maten wordt gemeten bij OWC.

Om de achterstand van twee weken weg te werken is voor de scholen van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) een plan van aanpak gemaakt zegt Lucenda Schmidt, hoofd van de EBGS-school te Botopasi. Het plan is zodanig opgesteld dat de leerlingen niet overbelast raken. “Wij hebben een achterstand van twee weken en er zijn sommige scholen die nog geen tweede schoolrapport hebben uitgereikt.”

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel