Open brief aan minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu

De tegellijmfabriek stoot rook en stof uit waar omwonenden last van ondervinden. [Foto: privécollectie]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Mei 2024 16:08

Voor mij lezen

INGEZONDEN

Sedert 2021 is er al aandacht gevraagd voor de ellende die wordt veroorzaakt door een tegellijmfabriek aan de Indira Gandhiweg 1293 in het district Para. Er is sprake van enorme overlast voor de buurtbewoners. Men draait de fabriek met amateuristisch geconstrueerde cilinders en men werkt met machines op het terrein, die uitzonderlijk veel lawaai maken. De werknemers schreeuwen in hun eigen taal boven het lawaai uit en er kan niet met hen gepraat worden omdat ze geen Sranan of Nederlands spreken.

De schoorsteen die de vuile, zwarte rook moet afvoeren is geconstrueerd van oude olievaten. Er komt minstens net zoveel rook onder het dak vandaan, als er door de schoorsteen gaat. Er is een enorme stinkende rookontwikkeling, waarbij een donkere mist over de buurt hangt. Dit is ongezond voor de werknemers, maar ook niet voor de buurtbewoners. Het terrein en vooral de berm en de goot langs de openbare weg zijn uitermate verwaarloosd en onder wied. Dit vormt een gevaar voor het verkeer.

“Zonder rekening te houden met buurtbewoners en zonder naleving van arbeids- en milieuregelingen is er door het commissariaat van district Para een vrijbrief verstrekt voor continuering van deze verwerpelijke, ongezonde en antisociale situatie”

Betrokkenheid van het Nimos heeft in 2021 al geresulteerd in een negatief advies; Dc Jurel heeft destijds geen vergunning verleend inzake de Hinderwet. Vanuit de bestuursdienst is ooit aangegeven dat partijen zouden worden opgeroepen voor hoor en wederhoor; dat is niet gebeurd, althans de buurtbewoners hebben nooit een oproep ontvangen!

Op een bij het ministerie van Arbeid ingediend klachtenformulier werd nimmer gereageerd! Ook niet op een brief aan de Interdepartementale klachtencommissie ruimtelijke ordening en milieu.

Al met al zijn een groot aantal ter zake doende instanties en/of belanghebbenden in deze benaderd, waaronder het districtscommissariaat Para en actereenvolgende dc’s, politie Rijsdijk, interdepartementale klachtencommissie ruimtelijke ordening en milieu, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), eigenaar/verhuurder van het terrein (naam bekend), eigenaar van het bedrijf dat de grootste afnemer is (naam bekend), het minsterie van Arbeid, DNA-vertegenwoordigers van het district Para, media, waaronder de Ware Tijd, Dagblad Suriname, United News.

Recent, en wel op 20 april, werd een bezwaarschrift bij de dc ingediend. Bij agendering op het commissariaat werd aangegeven dat er zou worden gebeld voor een gesprek. Dat is tot nu toe niet gebeurd! Wel was er hierna wederom ruime media aandacht compleet met beeldmateriaal en … jawel hoor,… vervolgens werden er in het weekend van 21 en 22 april halsoverkop reparaties uitgevoerd, maar weer zo amateuristisch met oude olievaten, dat het nauwelijks soelaas biedt; zeker niet voor het milieu!

Het is klaarblijkelijk zo dat zonder rekening te houden met buurtbewoners en zonder naleving van arbeids- en milieuregelingen door het commissariaat van district Para een vrijbrief is verstrekt voor continuering van deze verwerpelijke, ongezonde en antisociale situatie. Uit wanhoop wordt een en ander nu in een open brief gestipuleerd.

Waarom moet deze fabriek in de bebouwde kom? Er is zoveel ruimte in ons land; langs de Highway is het dun bevolkt en zijn er al grote bedrijven gevestigd; ook langs de Afobakaweg is enorm veel ruimte.

De arbeidsomstandigheden alsook de milieuaspecten en de verkeersveiligheid moeten dringend onder de loep worden genomen, zodat aan de overlast voor de buurt en de schade aan het milieu en aan de verkeersonveiligheid een einde wordt gemaakt!

Marja Themen

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel