President Santokhi tegen gezamenlijke bonden: ‘Indien er fouten gemaakt zijn, zullen die gecorrigeerd worden’

Ex-vicepresident Robert Ameerali voert het woord tijdens de ontmoeting met de president. [Foto: kabinet van de president]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

8 Mei 2024 04:30

Voor mij lezen

PARAMARIBO — Tijdens wat de Communicatiedienst Suriname “breed overleg” noemt tussen een regeringsdelegatie en de samenwerkende vakbonden heeft president Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat zijn regering vastbesloten is om de belangen van de samenleving te behartigen en concrete maatregelen te nemen ter verbetering van de leefomstandigheden. “Indien er fouten gemaakt zijn, zullen die gecorrigeerd worden”, hield hij de aanwezigen dinsdag voor.

Het staatshoofd maakte duidelijk open te staan voor overleg over alle mogelijke onderwerpen om te komen tot een vergelijk. Aangegeven wordt dat de regering vanaf haar aantreden de vakbeweging als partner heeft betrokken en overleg heeft toegepast bij de aanpak van belangrijke vraagstukken. Zo zijn er, aldus Santokhi, al lopende afspraken met de vakbonden over onder meer de koopkrachtversterking.

De CDS schrijft dat de regering en de vakbonden het erover eens zijn dat de enorme subsidielast moet worden uitgefaseerd. De beschikbare middelen kunnen onder meer voor het verhogen van de productiviteit, onderwijs en volksgezondheid worden ingezet.

Energietarieven

Tijdens de bijeenkomst dinsdag werden de aangepaste energietarieven door de vakbonden aangehaald en uitgebreid besproken. Ze hebben in een presentatie hun inzichten daarover gepresenteerd. De aansluitkosten, het staatsbesluit en de uiteindelijke kostprijs waren onderwerp van discussie.

Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen is er door de regering een uitvoerig traject van dialoog met stakeholders gevolgd, voordat de kostprijs is bepaald. Hij wees erop dat er wordt gekozen voor een werkwijze waarbij er geen risico’s worden genomen en de energievoorziening voor de samenleving gegarandeerd blijft.

Regering en vakbond kwamen dinsdag overeen dat er door beide partijen technische gesprekken zullen worden gevoerd over data en modaliteiten die worden gebruikt bij de totstandkoming van de energieprijzen. Na een week zullen de regering en de vakbonden bijeenkomen.

Tijdens de meeting waren onder anderen aanwezig Robby Berenstein (C-47), Errol Snijders (Moederbond), Michael Miskin (CLO), Armand Zunder, Robert Ameerali en Edmund Neus (Ravaksur), Mielando Atompai (Surinaamse Politiebond), Reshma Mangre (BvL/ALS) en Marcelino Nerkust (Fols). Los van de president en Abiamofo waren van regeringszijde in de zaal de ministers Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning), Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Steven Mac Andrew (Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken). De leiding en deskundigen van Staatsolie, Staatsolie Power Company Suriname, Energiebedrijven Suriname en Energie Autoriteit Suriname waren ook present.

NH-minister David Abiamofo (m) heeft gezegd dat er is gekozen voor een werkwijze waarbij de energievoorziening voor de samenleving gegarandeerd blijft. [Foto: kabinet van de president]
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel