“Ik kan niet geloven dat ik slechts SRD 30.000 heb ontvangen voor de zes maanden die ik heb gewerkt. Dit bedrag is ontoereikend en ik wil verifiëren of dit het juiste bedrag is dat ik moet ontvangen. Het is ontmoedigend,” merkt een bezorgde leerkracht op in gesprek met Suriname Herald.

De leerkracht wijst er verder op dat het de koopkrachtversterking is die haar enigszins heeft geholpen, anders had ze haar opgebouwde schulden niet kunnen aflossen. Ze is van mening dat basisschoolleerkrachten een salaris van SRD 15.000 zouden moeten verdienen. Enkele leerkrachten die in dienst zijn van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) hebben vijf tot zeven maanden gewerkt zonder enige betaling en ontvingen pas eind april hun salaris.

Sommige leerkrachten, die tot de groep van ongeveer veertig onderwijzers behoren die betaald zijn, zijn niet tevreden met het ontvangen salaris. Volgens hun berekeningen hebben ze slechts SRD 5000 per maand gekregen, wat volgens hen zeer weinig is. Ze stellen dat de koopkrachtverhoging hen slechts op een bedrag van SRD 7000 brengt, anders zou het salaris ontoereikend zijn.

“We willen meer verdienen, dit salaris is ontoereikend. We moeten vaste lasten betalen en onze gezinnen onderhouden. Als de vaste lasten zijn betaald, blijft er niets over,” beweren de leerkrachten.

Een onderwijsgevende die nog steeds geen salaris heeft ontvangen, vertelt aan Suriname Herald dat ze de situatie niet langer aankan. “Ik heb nog steeds niets ontvangen. Na zoveel maanden te hebben gewerkt en nog steeds geen salaris op mijn rekening te hebben, kan ik dit niet langer volhouden. Het is triest wat ik meemaak. Het is erg moeilijk om positief te blijven in deze benauwde situatie,” aldus de gefrustreerde leerkracht.

Merredith Hoogdorp, ondervoorzitter van het Syndicaat ‘Wi Sa Stree’, geeft aan dat ze nog in overleg zijn over de kwestie, omdat ze geen raad meer weten met deze regering. Er zijn nog enkele punten waarover ze moeten praten en nadenken, aldus Hoogdorp.