SLM ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

CEO Steven Gonesh benadrukte het belang van samenwerking en dialoog met zowel de vakbond als andere belanghebbenden om een succesvol herstel van de SLM te garanderen. [Foto: CDS]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

8 Mei 2024 08:10

Voor mij lezen

PARAMARIBO — “De SLM is niet alleen van belang voor haar werknemers, maar ook voor Suriname. Als het bedrijf zou wegvallen, zien we wat er gebeurt met de ticketprijzen. We zijn nog een kleine maatschappij met uitdagingen, maar ik denk dat wat we neerzetten een voorbeeld is voor andere landen in de regio als het gaat om onze prestaties. Laten we het omarmen en de juiste dingen blijven doen, want uiteindelijk is het niet alleen belangrijk voor Suriname, maar het moet ook op commerciële basis goed draaien.” Dit zei de directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, Steven Gonesh, in gesprek met de Communicatiedienst Suriname.

Hij onderstreepte de cruciale rol van de maatschappij om Suriname bereikbaar te houden voor reizigers in tegenstelling tot andere maatschappijen die vertrokken omdat ze vonden niet genoeg te verdienen. Gonesh erkende dat het herstelproces uitdagend zal zijn, maar benadrukte het belang van samenwerking en dialoog met zowel de vakbond als andere belanghebbenden om een succesvol herstel te garanderen.

“Het bereiken van een positieve cashflow kan binnen één of twee jaar worden gerealiseerd, maar dat vereist dat we de juiste stappen nemen op het juiste moment en met de juiste timing”

Langzaam uit dal

Hij verwees naar de Covid-19-periode toen ook de luchtvaartsector zwaar werd getroffen. “Maar de SLM toont veerkracht in haar streven naar herstel en is vastberaden om een solide basis te leggen voor toekomstige groei en ontwikkeling. Het bedrijf kruipt langzaam uit het dal.”

De directeur stelde verder dat verschillende aspecten moeten worden aangepakt om uit de rode cijfers te komen, waarvan de schuldenlast behoort tot de meest belangrijke. “Het bereiken van een positieve cashflow kan binnen één of twee jaar worden gerealiseerd, maar dat vereist dat we de juiste stappen nemen op het juiste moment en met de juiste timing.”

Gonesh benadrukte dat een positieve cashflow van vitaal belang is vanwege de hoge operationele kosten, investeringen in technologie en strikte veiligheids- en nalevingsvereisten. De SLM moet in staat zijn om operationele continuïteit te handhaven en zich aan te passen aan marktveranderingen.

Connectiviteit verbeteren

Gonesh: “Vaak wordt geklaagd dat als men van punt A naar B in het Caribisch Gebied moet reizen, men een grote omweg moet maken om op de eindbestemming te komen. We willen met partners bekijken hoe dit kan worden verbeterd.”

Het uitbreiden met meer vliegtuigen is een aspect om te zorgen voor betere connectiviteit. Een andere is samenwerken met luchtvaartmaatschappijen in de regio om de schema’s beter op elkaar af te stemmen, zodat het reizende publiek meer voordeel heeft.

Over de aanschaf van eigen vliegtuigen zei Gonesh dat na de Covid-19-pandemie het reizen explosief is toegenomen, waardoor er bijna een tekort aan vliegtuigen dreigt te ontstaan, ook in de regionale vluchtuitvoering. “We zien dat het type vliegtuig dat we nodig hebben voor de operaties naar Amsterdam beperkt is in mogelijkheden, maar we werken eraan om op korte termijn te kunnen voorzien in onze eigen vloot voor de Amsterdamse operaties in de komende jaren. Dat is een uitdaging waar we consistent aan hebben gewerkt”, stelde de directeur.

In verband met de regionale operaties neemt de maatschappij deel aan de conferentie van de Associatie van Caribische Staten die momenteel in Suriname wordt gehouden. Eén van de belangrijke thema’s van de conferentie is verbetering van de connectiviteit binnen het Caribisch Gebied.

De SLM is zich bewust van deze uitdaging en is vastbesloten hieraan bij te dragen onder meer door samenwerking met andere maatschappijen. “We hebben gesprekken gehad met zeker drie potentiële partners in de regio”, vertelde de directeur.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel