‘ACS conferentie moet obstakels wegnemen’

Shoeket logo

Bron: De West

8 Mei 2024 15:00

Voor mij lezen

Van 6 tot en met 9 mei 2024 is Suriname gastland van de negenentwintigste Ordinary Meeting of the Ministerial Council of the Association of Caribbean States met evenementsonderdelen, zoals de achtste International Cooperation Conference en het zestiende Business Forum of the Greater Caribbean Business Exhibition. President Chandrikapersad Santokhi, Bibis-minister Albert Ramdin en Rudisa CEO, Warsha Sardjoe, stonden tijdens de opening stil bij thema’s zoals hechtere samenwerking, investeerders vertrouwen en betere toegang tot de open en gedeelde markt, die zich maar gedeeltelijk ontsluit. Zij stelden dat over het algemeen toegang tot elkaars markten in de praktijk nog steeds meer inspanning en investering vereist, dan in een werkelijke gemeenschappelijke markt zou moeten. De rode draad: ‘ACS conferentie moet obstakels wegnemen om zaken te kunnen doen met elkaar’.

Volgens diverse sprekers ondervindt de regio nog veel te vaak problemen m.b.t. verbinding tussen de verschillende landen en deze uitdaging zorgt ervoor, dat handel en samenwerkingen over het algemeen niet flexibel verlopen.

Op 6 en 7 mei deden verschillende bedrijven en organisaties mee met een Business 2 business beurs die werd gehouden op het terrein van Hotel Torarica in een grote tent die was ingericht met ruim 40 booths. Hier konden diverse bedrijven en ambassades zijn of haar product/dienst “tentoonstellen” en zelf verkopen. Monsters werden uitgedeeld en bezoekers konden kortingsbonnetjes meenemen vanuit de verschillende booths. Over het algemeen was het duidelijk dat de aanwezige bedrijven dit evenement zagen als een netwerk gelegenheid en om naamsbekendheid te krijgen binnen de Caricom. Want indien zij de juiste indruk maken en als zij ook voldoen aan de eisen voor export of samenwerkingen, dan kunnen zij in de toekomst meedoen aan inschrijvingen binnen de Caribbean business wereld.

De aanwezige Caribische zakenlieden waren het tijdens de conferentie met elkaar eens, dat rechtstreekse verbindingen tot stand moeten komen tussen  landen met een jonge geschiedenis en economieën die van toerisme en import deels afhankelijk zijn. Mede in navolging van de conferentie en de evenementen die er onderdeel van uitmaken.

Secretaris-generaal Rodolfo Sabonge van ACS benadrukte op de eerste dag van de conferentie zelf het belang van die verbindingen en verbondenheid, in het overall thema van ‘connectivity’ en bezocht in het gezelschap van de gastheren Santokhi en Ramdin diverse exposerende partijen, die nationale producten en dienstverlening tentoonstellen tijdens de evenementsperiode. Sabonge benadrukte het belang van infrastructuur, coördinatie in groei en meenemen van elkaars specialismen.

Een specialisatie waar Suriname een unieke positie kan innemen, is volgens president Santokhi landbouw, op serieuze schaal. Verwijzing werd gemaakt naar 300.000 hectare grond ter beschikking daarvan. Regionaal meer richting zelfvoorziening werken, zal ons strategisch en economisch positioneren, ten behoeve van alle vijfentwintig lidstaten van ACS. Milieu is een van de onderwerpen welke bij het verder verloop nog aandacht zal krijgen van diverse sprekers.

door Gladys Findlay

 

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel