Zunder: Regering wil marktconforme stroomtarieven door brede schouders laten dragen

Shoeket logo

Bron: De West

8 Mei 2024 16:00

Voor mij lezen

Armand Zunder voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) zegt dat zijn vakorganisatie is aangesloten bij Ravaksur en dat deze Raad van Vakcentrales al geruime tijd praat met de regering over de verhogingen van de stroomtarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

Echter erkent Zunder het vraagstuk van de stroomtarieven, waarvoor de Gezamenlijke Vakbeweging acties hebben gevoerd. De spreiding die hij voorstelde aan de regering, is om de subsidie die is opgebouwd voor zowel de armen als de rijken in het systeem, al heel lang zo is gebleven. Ook voegde hij toe, dat dit systeem nu pas wordt bekeken door de regering.

Volgens hem wil de regering het systeem nu omkeren, en de brede schouders de marktconforme tarieven te laten dragen. Ook maakt hij duidelijk, dat er subject subsidie komt voor de minder draagkrachtigen. Hij verwees naar de afnemers die beneden 900 kilowattuur verbruiken en in aanmerking zullen komen voor subjectsubsidie.

Zunder zei dat bij de vorige onderhandelingen de president zover is gekregen, de kwestie van de tarieven als eerste punt op de agenda te plaatsen en gisteren hierop  dieper ingegaan werd met presentaties, en wat hem betreft ook de besluitvorming aan de orde zou komen. Hij zei dat het er optimistisch uit ziet voor werkers. Hij wees erop dat de president apriori heeft gesteld, dat als er fouten zijn gemaakt die hersteld zullen moeten worden.

Zunder is van mening dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, en waarschijnlijk gisteren reeds gepresenteerd zijn bij de onderhandelingen. Met betrekking tot de verhogingen van EBS-tarieven zei hij dat we toch naar een marktconforme situatie moeten gaan, waarbij door “efficiency” ook de kostprijs eruit kan worden gehaald. “Tevens dat ervoor gezorgd moet worden, dat de EBS een gezond staatsbedrijf wordt”, aldus Zunder. Dat wil zeggen, dat een overheidsmaatregel het marktmechanisme intact laat. Een voorbeeld van marktconform ingrijpen betreft de overheid zijn de aangepaste EBS-tarieven.

Echter wees Zunder erop, dat de aanpassingen niet in 9 maanden tot stand gebracht kunnen worden. Volgens hem zou 20 maanden een betere spreiding zijn, maar dat hij 36 maanden bij voorkeur heeft. Hij voegde eraan toe, dat het laatstgenoemde aantal maanden beter te dragen is voor werkers.

Ook verwees hij naar een flankerend beleid, waarbij verhogingen gecompenseerd worden met loonaanpassingen. Ook lichtte hij toe, dat in een later stadium over koopkrachtversterking gepraat zal worden met de regering. Hij zei dat Ravaksur zelf van mening is, dat de versterking moet worden gecontinueerd. Zunder verwacht dat de koopkrachtversterking omhoog zal worden gebracht.

Hij stelt dat er momenteel geen arbeidsconflict bestaat tussen de overheid als werkgever en de werknemer. Evenwel zei hij dat een derde partij, de overheid de tarieven aanpast, voor zowel werknemers als de bedrijfssector. Volgens Zunder hebben twee ministers uit het kabinet het recht naar de rechter te stappen. “Maar wij hebben ook het recht om te staken”. Echter maken de ministers veelal gebruik van dat recht.

Zunder maakt duidelijk dat de vakbeweging voortdurend aan het vernieuwen is. Hij zei dat de bonden geen keuze hebben, “in de gemeenschappelijke zaken die, op ons afkomen” En hij noemde klimaatverandering als concreet voorbeeld en verduidelijkte, dat met “de consequenties voor werkgelegenheid, keuzes maken voor welke sector wij gaan stimuleren, de positie van de vakbeweging bij olie en gas, formeel maken van de economie, omdat dat zoveel nog informeel is”, aldus Zunder.

Met betrekking tot de acties van de Gezamenlijke Vakbeweging, de afgelopen weken, zei Zunder dat straatprotesten actueler, ook effectiever en duidelijker zijn. Echter meende hij, dat in het huidige Suriname er risico’s genomen zullen moeten worden. Hij denkt dat de actievoerders zijn uitgeweken naar het model, waarvoor gekozen is, om te voorkomen dat de wrokomans in gevaar zouden kunnen komen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel