Suriname zet belangrijke stappen richting grootschalige olieproductie

Shoeket logo

Bron: De West

18 November 2024 17:00

Voor mij lezen

Suriname lijkt volgens Oilprice.com, klaar om zich te ontwikkelen tot een belangrijke speler in de wereldwijde olie-industrie. Met de recente beslissing van TotalEnergies en APA Corporation om miljarden te investeren in de ontwikkeling van offshore Blok 58, komt het land een stap dichter bij de eerste olieproductie, gepland voor 2028. Dit project, met de naam GranMorgu, wordt gezien als een mijlpaal voor de economie van Suriname, vergelijkbaar met de olierijke groei die buurland Guyana de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Blok 58

Blok 58, gelegen voor de kust van Suriname, herbergt naar schatting meer dan 750 miljoen vaten ruwe olie. Het GranMorgu-project zal gebruikmaken van een Floating Production Storage and Off-loading (FPSO)-schip met een capaciteit van 220.000 vaten per dag.

TotalEnergies en APA Corporation investeren samen 10,5 miljard dollar in de ontwikkeling, waarbij Staatsolie, de nationale oliemaatschappij van Suriname, een belang neemt van 20%.

Hoewel de ontwikkeling van Surinames olie-industrie met uitdagingen te maken heeft gehad, zoals onzekerheid over de kwaliteit van reservoirs en operationele vertragingen, heeft TotalEnergies zich na uitgebreide analyses gecommitteerd aan het project. De eerste olieproductie wordt verwacht in 2028, met een piekproductie rond 2033.

Economische impact

De opkomst van Suriname als olieproducent wordt gezien als een katalysator voor economische groei. Het land, dat momenteel worstelt met hoge schulden en armoede, kan met de verwachte olie-inkomsten zijn bruto binnenlands product aanzienlijk verhogen. Als buurland Guyana een indicatie is, waar het bbp sinds het begin van de olieproductie in 2019 bijna verdrievoudigde, kan Suriname zich voorbereiden op een vergelijkbare transformatie.

Duurzaamheid

GranMorgu is ontworpen met oog voor duurzaamheid. Alle geproduceerde aardgas zal worden geïnjecteerd om het herstel van olie te bevorderen, waardoor affakkelen wordt voorkomen. Het project maakt gebruik van een volledig elektrisch geconfigureerde FPSO en moderne emissiereductietechnologieën, waardoor de CO?-uitstoot per geproduceerd vat olie minder dan 16 kilogram bedraagt.

Suriname heeft een aantrekkelijk investeringsklimaat gecreëerd met lange termijn productiedelingscontracten en relatief lage royaltytarieven. Hierdoor hebben grote spelers zoals ExxonMobil, Chevron, Shell en PetroChina steeds meer interesse in de offshore olie- en gasvoorraden van het land.

Een opkomende wereldspeler

Hoewel Suriname jaren achterloopt op Guyana, wordt verwacht dat het land tegen 2035 tot 650.000 vaten olie per dag produceert. Samen met Guyana, dat tegen die tijd mogelijk meer dan 1,7 miljoen vaten per dag zal produceren, wordt het Guyana-Suriname-bekken een belangrijke motor van de wereldwijde groei in olieproductie.

Met deze ontwikkelingen zet Suriname zich stevig op de kaart als een opkomende olieproducent met het potentieel om zijn economie fundamenteel te transformeren en zijn bevolking te laten profiteren van een nieuwe economische bloeiperiode.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel