Minister Rubio kritiseert kwaliteit Chinese projectuitvoering
President Chandrikapersad Santokhi en de Amerikaanse minister Marco Rubio van Buitenlandse Zaken hebben donderdag de diepe banden tussen Suriname en de Verenigde Staten (VS) opnieuw bevestigd. Deze ontmoeting markeerde een belangrijke verschuiving in de regionale geopolitiek en economische strategie.
Tekst Ivan Cairo
Beeld Sharon Singh
De besprekingen, die plaatsvonden te Zanderij, waren gericht op het benutten van Surinames groeiende olie- en gaspotentieel, het stimuleren van de handel, het versterken van de veiligheid en het aanpakken van de uitdagingen die voortvloeien uit de toenemende invloed van China in het Caribisch Gebied. Een aantal grote Amerikaanse oliemaatschappijen zijn al actief voor de Surinaamse kust. “Immers, de samenwerking met Amerika en het Amerikaanse bedrijfsleven gaat terug tot het begin van de negentiende eeuw”, verklaarde Santokhi.
“We ontwikkelen ons land met internationale samenwerking met meer dan 170 landen, gebaseerd op pragmatisme en ons nationale belang”
President Santokhi
Hij vervolgde tijdens een kort moment met de pers: “We hebben momenteel aanzienlijke investeringen van Amerikaanse bedrijven, met name in de olie- en gasindustrie, maar ook in de goudsector. Ik kijk ernaar uit dat de Amerikaanse delegatie deelneemt aan de komende Suriname Energy, Oil, and Gas Summit and Exhibition in juni. Het belang van energiezekerheid in het Caribisch Gebied was een belangrijk onderwerp in onze besprekingen. Suriname en Guyana zullen belangrijke partners worden voor het Caribisch Gebied en het westelijk halfrond.”
Het staatshoofd benadrukte dat deze energieprojecten niet alleen inkomsten zullen genereren, maar ook technologische vooruitgang en werkgelegenheid zullen bevorderen. Dat alles zal op lange termijn ten goede komen aan de Surinaamse bevolking.
Meer Amerikaanse investeringen
Ook de handelsbetrekkingen stonden hoog op de agenda. De VS en Suriname zullen samenwerken om Amerikaanse investeerders aan te trekken, zodat de economie verder wordt gediversifieerd. “In het belang van het verder uitbreiden van de relatie, vooral op het gebied van handel en investeringen, gaan we samenwerken om Amerikaanse investeerders naar Suriname te trekken,” verklaarde Santokhi.
Deze strategische aanpak heeft als doel de afhankelijkheid van Suriname van één enkele economische partner te verkleinen. Tegelijkertijd wordt ervoor gezorgd dat de inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen breder ten goede komen aan de samenleving.
Veiligheid
Veiligheid en de bestrijding van transnationale criminaliteit waren eveneens pijlers van het overleg. Beide leiders erkenden de regionale bedreiging die uitgaat van illegale activiteiten en de destabiliserende effecten van criminele netwerken. “We hebben gesproken over de werkwijze om te voorkomen dat drugshandelorganisaties en transnationale misdaadbendes voet aan de grond krijgen”, legde Santokhi uit.
Rubio gaf zijn visie op de veiligheidsamenwerking en benadrukte het belang van een robuust kader voor stabiliteit. “We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse bedrijven, investeerders en lokale autoriteiten opereren in een veilige omgeving”, verklaarde hij. “Wanneer drugshandelaren naar de wereld kijken, willen we dat zij besluiten Suriname te vermijden omdat onze wetshandhaving zo sterk en effectief is.” Een veilig en stabiel Suriname komt niet alleen ten goede van de eigen bevolking, maar draagt ook bij aan de welvaart van het gehele Caribisch Gebied.
China blijft uitdaging
Rubio uitte openhartig forse kritiek op de kwaliteit van Chinese projecten en oneerlijke praktijken die daarbij volgens hem worden toegepast. “Mijn probleem met China is tweeledig”, verklaarde hij. “Ten eerste zien we niet genoeg Amerikaanse bedrijven investeren in landen waar Chinese bedrijven de overhand hebben. Ten tweede leveren Chinese bedrijven in veel van deze landen een verschrikkelijk resultaat. Ik kwam net uit Guyana, waar de weg die door Chinese aannemers was aangelegd zo slecht was dat we bijna allemaal een hersenschudding opliepen tijdens de rit.”
Rubio vervolgde: “Als je dat werk in Amerika zou doen, zou iemand je aanklagen voor een enorm bedrag. Wij willen alternatieven bieden die zorgen voor vakmanschap van hoge kwaliteit, het inhuren van lokaal talent en projecten die op tijd en binnen budget worden opgeleverd.”
Amerikaanse bedrijven hebben er moeite mee te investeren in landen waar de telecommunicatiesystemen zijn opgezet door Chinese bedrijven. “Nog een punt dat ik in dit verband wil maken: er zijn bepaalde sectoren, zoals telecommunicatie en dergelijke, waar ik gewoon eerlijk tegen mensen moet zijn. Als je een telecommunicatiesysteem hebt dat wordt beheerd door Chinese bedrijven, krijg je problemen om Amerikaanse investeerders aan te trekken. Zij willen niet dat al hun spullen worden gestolen. Ze willen niet dat al hun zaken via een achterdeur, die door de Chinezen in hun telecommunicatiesysteem is geïnstalleerd, worden weggenomen. We hebben dit ook in Amerika ondervonden, omdat Huawei daar eveneens actief was. Daarom moeten we ook een alternatief hebben. Er moet iemand anders komen die zegt: ‘wij kunnen dit ook en wij zullen je niet bespioneren als we het doen’.”
Suriname werkt met iedereen
Santokhi benadrukte in reactie daarop Surinames evenwichtige benadering van internationale samenwerking. “Onze positie is duidelijk. We ontwikkelen ons land met internationale samenwerking met meer dan 170 landen, gebaseerd op pragmatisme en ons nationale belang. We zijn op zoek naar investeerders. We nodigen investeerders uit. En, zoals de minister al zei, verschijnen niet alle landen. Soms komen er juist meer landen die opkomen voor hun eigen belangen en projecten. Dus moeten we dat aspect ook in overweging nemen.”
Het staatshoofd vervolgde door te stellen: “Mijn uitnodiging aan de minister was dat we de particuliere sector van de VS nodig hebben. Veel van die projecten worden in Suriname uitgevoerd door Chinese bedrijven – die projecten werden toegekend via internationale procedures en door middel van internationale aanbestedingen – waardoor onze lokale bedrijven, ons local content, worden uitgesloten. En de meeste van deze projecten werden gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank, en onze mening is dat er binnenkort meer kansen zullen zijn voor Surinaamse bedrijven, dat er steeds meer Surinaamse bedrijven zullen ontstaan.”
Aan de andere kant hoopt de president dat er meer Amerikaanse bedrijven zichzelf aanbieden en naar Suriname komen. “We zullen hen alle stimulansen bieden en ik denk dat Suriname een zeer nabij land is voor de Verenigde Staten. Zij hoeven niet op zoek te gaan naar kansen in het Verre Oosten of in Afrika. Hier zijn we. Hier hebben we olie en gas en we zijn erg blij om deze kansen te verwelkomen. We zijn erg blij om Halliburton te verwelkomen, we zijn erg blij om Schlumberger te verwelkomen en we zien steeds meer Amerikaanse bedrijven naar Suriname komen om te investeren. Zij zijn hier van harte welkom”, aldus de president.
