Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “De boeren hadden gedacht dat de prijs per baal padie boven de SRD 600 zou liggen, maar die is helaas SRD 400, waardoor ze niet uit hun kosten komen. Om hen tegemoet te komen, heeft de regering besloten om met twee miljoen US dollar uit de begroting in te komen.” Dat zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij donderdag tijdens een persconferentie.
Op de vraag van een verslaggever waarom de regering geld blijft steken in de sector, terwijl de minister zelf aangeeft dat “de boeren nou wel zelfstandig moeten gaan werken”, antwoordde Sewdien geïrriteerd: “U luistert niet! Ik heb gezegd dat de subsidie op een gegeven moment moet stoppen.” Wanneer ‘gegeven moment’ is, liet hij in het midden.
“De boeren moeten nou eindelijk als ondernemers gaan denken”
Protest
Terwijl de persconferentie gaande was, circuleerden er beelden op sociale media van padieboeren in Nickerie die als protest padie hadden gedumpt voor het gebouw van het districtscommissariaat. De minister daarmee geconfronteerd, stelde dat het niet gaat om padieboeren die bij de veertien coöperaties zijn aangesloten waarmee de regering afspraken heeft voor de tegemoetkoming. “Het zijn mensen van politieke partijen die daar bezig zijn dus ik stoor mij daar niet aan”, was zijn korte antwoord.
Sewdien zei dat hij zich verder focust op de voorbereidingen die worden getroffen om de padie export te stimuleren. Begonnen zal worden met 25.000 ton padie waarvoor de twee US miljoen dollar is vrijgemaakt.
Om de boeren te stimuleren zijn er eerder veertien tractoren aangeschaft, maar volgens hen zijn er zestig nodig. Sewdien: “De overheid heeft een aanbetaling van 25 procent gedaan voor die zestig tractoren. De middelen daarvoor komen uit het Nofa (Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness, … red.). Nu zijn er dus veertien geleverd.”
Hand niet blijven ophouden
Volgens Sewdien kan de kostprijs met zeker 40 procent omlaag. De lokale prijs van rijst ligt 50 procent hoger dan die van exportprijzen, maar om ruimte te creëren in de loodsen moet de padie die teveel is voor lokaal gebruik worden geëxporteerd. De overheid biedt een garantieprijs van SRD 600 per baal van 79 kilo natte padie. Maar ook dat vinden sommige boeren weinig. Ze willen SRD 750.
Sewdien zei dat SRD 600 het vastgestelde bedrag is en begrijpt niet waarom de boeren “steeds hun hand ophouden voor de regering”. “De sector heeft weinig gedaan om zichzelf te versterken. Die boeren moeten nou eindelijk als ondernemers gaan denken.”
De bewindsman ging ook kort in op de opmerking van opkopers van padie dat zij onvoldoende kapitaal hebben om dit te kunnen. Hij zei dat samen met de Centrale Bank van Suriname en enkele particuliere banken is afgesproken om kapitaal beschikbaar te stellen tegen een redelijke rente. “Eigenlijk is het geen taak van de regering, omdat die markt is geliberaliseerd, maar of ze wil of niet, de overheid wordt er steeds bij gehaald.”