Nieuw bilateraal hoofdstuk

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 Maart 2025 12:00

Voor mij lezen

IN EEN STAP die een nieuw hoofdstuk in zijn internationale strategie aankondigt, staat Suriname op het punt om zijn nieuw ontdekte olierijkdommen te benutten naast versterkte banden met de Verenigde Staten (VS). Tegelijkertijd onderhoudt het de cruciale relatie met China.

De ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi donderdag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, te Zanderij toonde een ambitieuze agenda gericht op het stimuleren van investeringen, handel en veiligheidssamenwerking. Een agenda die nu in het bijzonder de bloeiende offshore olie-industrie omvat.

Zijn soevereiniteit zal Suriname nimmer uit handen moeten geven

De ontdekking van aanzienlijke oliereserves heeft het economische landschap van de natie in een stroomversnelling gebracht. Grote Amerikaanse oliebedrijven hebben zich al in het offshoregebied begeven, aangetrokken door de veelbelovende vooruitzichten van deze opkomende markt.

Deze investeringen beloven niet alleen aanzienlijke inkomsten; ook de werkgelegenheid zal gestimuleerd en technologische vooruitgang op het gebied van energie-extractie en -beheer bevorderd worden. Met de expertise uit de VS die de rijke natuurlijke hulpbronnen van Suriname aanvult, kan het land profiteren van een verbeterde energie-infrastructuur en een toegenomen energiezekerheid, essentieel voor duurzame economische groei.

Een nauwere samenwerking met de VS biedt talloze voordelen. Versterkte Amerikaanse investeringen kunnen de diversificatie in belangrijke sectoren buiten olie, zoals technologie, digitale innovatie en duurzame energie-initiatieven, bevorderen. Deze diversificatie is cruciaal, aangezien Suriname ernaar streeft de afhankelijkheid van een enkele economische partner te verminderen en tegelijkertijd veerkracht op te bouwen tegen schommelingen op de wereldmarkt. Bovendien zal de Amerikaanse ondersteuning bij het bestrijden van transnationale criminaliteit en het versterken van de nationale veiligheid een belangrijke troef zijn bij het beschermen van zowel economische belangen als het welzijn van de bevolking.

Tegelijkertijd mogen de langdurige banden van Suriname met China niet over het hoofd worden gezien. Door de jaren heen heeft China een integrale rol gespeeld in het versterken van de infrastructuur, energie en telecommunicatiesectoren van Suriname. Het Chinese model van grootschalige, op infrastructuur gerichte ontwikkeling heeft tastbare voordelen opgeleverd. Behoud van deze samenwerking blijft een strategische prioriteit voor de natie.

Het balanceren van deze dubbele invloeden is geen geringe opgave. Toch lijkt het politiek leiderschap van Suriname vastbesloten om een genuanceerde aanpak te hanteren die de sterke punten van beide partners benut, zonder te vervallen in een overmatige afhankelijkheid van één van hen.

Er ontstaat een pragmatisch buitenlands beleid: een beleid dat Amerikaanse investeringen in de offshore olie- en aanverwante technologiesectoren verwelkomt, terwijl het tegelijkertijd blijft rekenen op Chinese steun voor bredere infrastructuurprojecten. Deze evenwichtige strategie diversifieert niet alleen de economische basis van Suriname, maar beperkt ook de risico’s van geopolitieke overreach door een enkele wereldmacht. Door deze complexe wateren navigeren, geeft Suriname de kans zich te positioneren als een centrum van regionale stabiliteit en progressieve economische ontwikkeling.

Kortom, door zijn olierijkdommen te integreren in een bredere samenwerkingsstrategie met zowel de VS als China, kan Suriname zich een weg banen naar duurzame groei en een versterkte internationale status. Deze dubbele aanpak belooft het volledige potentieel van de hulpbronnen van Suriname te ontsluiten en zo een welvarende en veilige toekomst voor de natie te waarborgen.

Echter, in het streven naar vooruitgang en welvaart voor de samenleving zal te allen tijde de soevereiniteit van de republiek Suriname de hoogste prioriteit dienen te hebben bij elke regering, ongeacht van welk land hulp wordt gekregen of met welke natie samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Zijn soevereiniteit zal Suriname nimmer uit handen moeten geven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel