
INGEZONDEN
Het meest historische moment in de geschiedenis van Suriname vond plaats op 15 februari 1974. Henck Arron, toenmalig premier van Suriname, kondigde met trots aan dat Suriname uiterlijk eind 1975 onafhankelijk zou worden van Nederland. Zoals dat altijd het geval is geweest bij grote NPS-leiders, hield hij woord. Op 25 november 1975 werd ons prachtige land daadwerkelijk onafhankelijk.
De geboorte van onze natie is in belangrijke mate te danken aan de daadkracht van Henck Arron — een voorbeeldige leider die wij op 25 april 2025, zijn geboortedag, zullen herdenken bij zijn standbeeld aan de Kleine Combéweg. Indien hij nog in leven was, zou hij zijn 89ste verjaardag vieren.
Naast de herdenking zal ook de heropening plaatsvinden van de cabana’s op het terrein rond het standbeeld. Deze raakten beschadigd door omgevallen bomen tijdens de hevige rukwinden van 26 november 2024. De plechtigheid begint om 10.00 uur ’s ochtends. Na de kranslegging zal de voorzitter van de Nationale Partij Suriname, dr. Gregory Rusland, een toespraak houden. U wordt allen uitgenodigd om een eerbetoon te brengen aan deze grote zoon van Suriname.
Korte biografie Henck Arron
Henck Arron was 23 jaar lang politiek leider van de NPS. Naast zijn markante bijdrage aan de onafhankelijkheid van Suriname was hij ook de laatste democratisch gekozen premier vóór de militaire staatsgreep. In 1980 kwam er abrupt een einde aan zijn regering na de sergeantencoup. Hierdoor gingen de geplande verkiezingen van maart 1980 niet door.
Na de coup werd Arron eerst gevangen genomen en vervolgens onder huisarrest geplaatst. In 1987 keerde hij terug als vicepresident onder president Ramsewak Shankar. Drie jaar later werd de regering telefonisch afgezet door de militairen. Kort
daarna trok Arron zich definitief terug uit de actieve politiek. Henck Arron, de vader des vaderlands, overleed op 4 december 2000 op 64-jarige leeftijd in Nederland.