door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — De politieke organisatie Alternatief 2020 (A20) legt zich neer bij de afwijzing van een van haar verzoeken waarin werd gevraagd om de schorsing van het besluit van de president, waarbij drie van haar kandidaten voor de districtsraad zijn geschrapt. Anders is het voor de politieke organisatie VolksPartij Leefbaar Suriname (VLS). Die berust zich niet in de afwijzing van haar verzoekschrift en heeft hoger beroep aangetekend. VLS is echter niet te spreken over het feit dat haar niet direct rechtsingang is verleend.
Volgens advocaat Joan Nibte, zelf ook DNA-kandidaat voor A20, is de rechter tot een juridisch correcte beslissing gekomen. De partij ziet daarom af van hoger beroep. Tijdens de zitting werd volgens Nibte duidelijk dat drie kandidaten achteraf van de lijst waren verwijderd.
Na de openbare vergadering van 2 april zijn de documenten doorgestuurd naar de president. Daaruit bleek dat het hoofdstembureau per abuis een verkeerd aantal schrappingen had doorgegeven. Deze vergissing is inmiddels hersteld; de betreffende kandidaten waren namelijk al geschrapt tijdens de openbare zitting.
In twee andere vorderingen van A20 heeft de rechter een tussenvonnis uitgesproken. Hij beval de partij twee kandidatenlijsten voor de districten Wanica en Saramacca te overleggen. In deze zaak voert A20 aan dat zij van de hoofdstembureaus van beide districten een verklaring van ontvangst van de lijsten had ontvangen. Achteraf werd echter door de bureaus aangegeven dat dit niet het geval was, wat leidde tot een ongeldige verklaring. Volgens de rechter mag de partij alsnog de bewuste documenten overleggen. Voor A20 is deze kwestie belangrijk, omdat het in totaal om twintig kandidaten op ressortraadniveau gaat.
Hoger beroep VLS
In tegenstelling tot A20 tekent VolksPartij Leefbaar Suriname (VLS) wél hoger beroep aan tegen de afwijzing van haar verzoekschrift. Kortgedingrechter Clayton Wallerlei besloot zaterdag dat het verzoekschrift van de politieke organisatie wordt afgewezen. De partij wilde via de rechter bewerkstelligen dat de schrapping van een DNA-kandidaat én de ongeldigverklaring van zes volledige lijsten van RR-kandidaten ongedaan zouden worden gemaakt. Ook eiste de partij dat de werking van de beroepsresolutie van de president hierover zou worden geschorst. VLS heeft direct na de afwijzing hoger beroep aangetekend, maar is niet te spreken over het feit dat haar niet meteen rechtsingang is verleend.
Volgens Robert Vishnudath van de VLS wordt er met twee maten gemeten. “Aan de NDP is na haar afwijzing snel rechtsingang verleend voor hoger beroep,” zegt Vishnudath. Het Hof van Justitie zal in de zaak van de NDP ‘mogelijk’ zondag al uitspraak doen.
“Op een brief aan het hof om rechtsingang te verlenen werd niet gereageerd,” zegt VLS-advocaat Eunice Fernand. Wel kreeg zij van de griffier bij het hof te horen dat het hoger beroep pas dinsdag in behandeling zal worden genomen. Vishnudath geeft aan dat de tijd dringt voor de partij. Wanneer pas dinsdag de zaak wordt behandeld, zal de partij mogelijk niet kunnen deelnemen aan de verificatieronde voor politieke partijen, waarin wordt nagegaan of de gegevens op de voorlopige stembiljetten correct zijn.
Tijdens de openbare zittingen van de hoofdstembureaus werd duidelijk dat volledige kandidatenlijsten op ressortraadniveau ongeldig werden verklaard en een DNA-kandidaat van de lijst werd geschrapt. Hierdoor kan de partij in geen van de districten waar zij zich had aangemeld meedoen aan de verkiezingen op RR- en DR-niveau.
DNL in het gelijk
Voor de politieke organisatie De Nieuwe Leeuw (DNL) kwam het besluit van kantonrechter Clayton Wallerlei mogelijk als een verrassing. De rechter besliste dat alle veertien kandidaten die door DNL in het district Wanica, in het ressort De Nieuwe Grond, waren voorgedragen, op de stembiljetten moeten worden opgenomen om deel te nemen aan de verkiezingen. Zij waren eerder geschrapt door het hoofdstembureau. Beroep van DNL bij de president bracht daar geen verandering in, totdat de rechter zaterdag anders besliste. Dit vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Daarnaast is de president veroordeeld in de proceskosten van deze rechtszaak.