INGEZONDEN
Deze week staat bekend als de Heilige Week en is de belangrijkste periode in de kalender van de christenen. De veertigdagentijd van de Katholieke Kerk eindigt op donderdag 17 april. Veel christenen vasten ook op Goede Vrijdag. Het hoogtepunt van de Heilige Week is Paaszondag. Traditioneel begroeten christenen elkaar dan met: “De Heer is opgestaan,” waarop wordt geantwoord: “De Heer is waarlijk opgestaan.”
Tegenwoordig zeggen veel mensen “Vrolijk Pasen”. Toch is het verhaal rond de dood van Jezus Christus alles behalve vrolijk. Hij werd onschuldig gearresteerd, gemarteld, ter dood veroordeeld en gekruisigd. Zijn mensenrechten werden volledig geschonden en hij kreeg geen eerlijk proces.
“Christus werd zwaar vernederd en wreed behandeld. Wij mogen dankbaar zijn dat zulke taferelen zich in onze huidige rechtsstaat niet kunnen voordoen — althans niet door de overheid”
Er kwam zelfs geen rechter aan te pas, maar wel Pontius Pilatus, die hem onschuldig achtte. Zijn vrouw, Claudia Procula – kleindochter van keizer Augustus – waarschuwde hem zelfs om Jezus met rust te laten, na een verontrustende droom over hem te hebben gehad.
Toch zwichtte Pilatus voor de druk van de menigte, die was opgehitst door religieuze leiders en eiste dat Christus zou sterven. Opmerkelijk is dat diezelfde menigte hem een week eerder, op Palmzondag, nog had verwelkomd als nieuwe leider. Pilatus gaf toe aan hun eis en waste symbolisch zijn handen in onschuld.
Wie de film The Passion of the Christ van Mel Gibson heeft gezien, kent het aangrijpende lijdensverhaal. Christus werd zwaar vernederd en wreed behandeld. Wij mogen dankbaar zijn dat zulke taferelen zich in onze huidige rechtsstaat niet kunnen voordoen — althans niet door de overheid.
De overheid mag ons niet willekeurig arresteren, martelen of doden. Er zijn wetten ter bescherming van iedere burger. Dankzij het Openbaar Ministerie en de onafhankelijke rechterlijke macht worden wij beschermd tegen willekeur. Wet en recht zijn fundamenteel, en het is onze plicht deze waarden te bewaken. Niemand wil immers leven onder omstandigheden zoals Christus die moest ondergaan.
Het is schrijnend dat Christus, een man die niemand kwaad deed, dit alles moest meemaken. Hij leerde zijn volgelingen zelfs om hun vijanden lief te hebben en de andere wang toe te keren. Hij was een man van vrede, genas zieken en dreef boze geesten uit. En hij was, zoals christenen geloven, de Zoon van God. Tijdens de kruisiging werd hij zelfs uitgedaagd om van het kruis af te komen, als hij werkelijk Gods Zoon was.
Waarom gebeurde dat niet? We vinden een aanwijzing in zijn antwoord aan Pilatus, die tegen hem zei dat hij de macht had om hem vrij te laten of te kruisigen. Christus antwoordde dat Pilatus geen enkele macht zou hebben, tenzij deze hem van boven gegeven was.
Er was een dieper doel achter het lijden en de dood van Christus. Hij had zijn dood al meerdere keren voorspeld, en gezegd dat een graankorrel moet sterven om vrucht te kunnen dragen. Tijdens deze periode herdachten de Joden ook de uittocht uit Egypte, waarbij zij een lam moesten slachten en het bloed aan hun deurpost smeerden als bescherming tegen de doodsengel. Christus werd dat lam – voor de hele mensheid.
Het verhaal eindigt hoopvol: volgens de Bijbel stond Christus op Paaszondag op uit de dood. Het goede heeft het kwade en zelfs de dood overwonnen. Daarom is Pasen voor christenen een reden tot vreugde, en mogen wij elkaar ook een “Vrolijk Pasen” wensen.
VHP
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.