PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met firstlady Mellisa Santokhi-Seenacherry de Pontificale Hoogmis van Pasen, in de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus, bijgewoond. Pasen is het belangrijkste feest binnen het christendom, waarbij wordt herdacht dat Jezus Christus drie dagen na zijn lijden en sterven uit de dood is verrezen.
Zondag, eerste paasdag, werd deze heuglijke gebeurtenis gevierd. De mis werd geleid door bisschop Karel Choennie, die in zijn preek het paasverhaal tot leven bracht daarbij gebruikmakend van het beeld van Maria Magdalena. “Zij ging in het donker naar het graf, bezorgd om de zware steen die de toegang blokkeerde. Maar toen ze daar aankwamen, was de steen al weggerold”, zei de geestelijke.
“Pasen is het feest waarbij we vieren dat onze Heer is verrezen. Hij is gekruisigd en heeft geleden om onze zonden. Maar Hij leeft, en dat vieren we”
Hij gebruikte dit krachtige beeld als metafoor voor de obstakels die mensen vandaag de dag ervaren – en hoe hoop en geloof deze kunnen overwinnen. Bisschop Choennie legde de nadruk op het belang van durf en vertrouwen. “We moeten durven bewegen, durven geloven, zelfs als we niet weten hoe het zal uitpakken.”
Marilyn Tsie A Foeng, manager van het secretariaat van de Kathedrale Basiliek, onderstreepte de diepe betekenis van Pasen. “Pasen is het feest waarbij we vieren dat onze Heer is verrezen. Hij is gekruisigd en heeft geleden om onze zonden. Maar Hij leeft, en dat vieren we”, aldus Tsie A Foeng.
Het lege graf staat volgens haar symbool voor de overwinning op de dood en de belofte van een nieuw leven. Over de Pontificale Hoogmis zegt ze: “Deze viering is bijzonder, want het is de bisschop zelf die voorgaat. We zingen, bidden en loven God dat Hij er voor ons is. Het is mooi dat ook president Santokhi hierbij aanwezig was – zoals hij er vaker is op hoogtijdagen van de katholieke kerk”, zegt Tsie A Foeng.
De viering stond ook in het teken van het Jubeljaar 2025, dat door paus Franciscus is uitgeroepen onder het thema ‘Pelgrims van Hoop’. Tsie A Foeng benadrukt dat hoop juist in deze tijd onmisbaar is. “In moeilijke tijden lijkt het soms alsof alles verloren gaat. Maar we mogen de hoop niet verliezen. Hoop doet leven. En hoop stelt niet teleur.”
Op tweede paasdag vindt opnieuw een eucharistieviering plaats in de Kathedrale Basiliek. “We zetten het paasgebeuren voort, want de boodschap van Pasen stopt niet op zondag”, besluit Tsie A Foeng. De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi vergezelde het presidentieel echtpaar tijdens de kerkdienst.
