Hassankhan: politieke partijen hebben huiswerk niet gemaakt bij kandidaatstelling

Shoeket logo

Bron: ABC

22 April 2025 22:50

Voor mij lezen

Het is de eerste keer dat er zoveel fouten zijn gemaakt door politieke partijen tijdens de kandidaatstelling voor de verkiezingen van mei 2025. ‘Ik durf te zeggen dat de politieke partijen hun huiswerk niet hadden gemaakt, waardoor er heel veel misverstanden en onzekerheden zijn ontstaan tijdens de kandidaatstelling’, dat zei Maurits Hassankhan, de onderminister van Binnenlandse Zaken (BIZA) maandagavond in het programma Suriname Kiest op ABC-TV. Volgens hem is de indruk ten onrechte gewekt alsof het een grote chaos is geweest bij de kandidaatstelling.

Door Iwan Brave en Claudiõ Draibas | Volledig gesprek onderaan het artikel

Tijidens de kandidaatstelling zijn heel wat fouten geconstateerd op de lijsten. De vele fouten verklaart hij door het nieuwe kiesstelsel. Er zou daarom genoeg voorlichting gegeven moeten worden. Kandidaten zijn geschrapt en in andere gevallen zijn volledige lijsten afgekeurd. Partijen zijn in beroep gegaan bij de president en vier van hen zijn naar de rechter gestapt. Het afgelopen weekend werd daardoor gedomineerd door juridische procedures, somde het Journalisten Collectief Verkiezingen 2025 op.

Volgens Hassankhan is er een strak schema voor de organisatie van de verkiezingen. Hij hoopt dat de rechtszaken snel afgehandeld worden. De rechterlijke macht heeft wel medewerking verleend door tijdens de Paasdagen zittingen te houden. Als er een wijziging op de lijsten komt tijdens de rechtzaak, en het drukproces van de stembiljetten reeds is gestart, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Dan zouden stembiljetten opnieuw gedrukt moeten worden.

Op de vraag als er nu veel ongeregeldheden plaatsvinden, zegt Hassankhan dat Suriname een reputatie heeft van eerlijke verkiezingen. ‘Daar mogen we trots op zijn’, zegt hij. Er zijn zekerheden ingebouwd zodat er niet geknoeid kan worden. Direct na de stemming moet de uitslag van elk stembureau opgeplakt worden, zodat alle partijen die vertegenwoordigd zijn op de stembureaus, deze kunnen controleren. Doordat de zittende regering de verkiezingen organiseert, is er veel wantrouwen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel