Er kan gerust worden gesteld dat het Hof van Justitie (HvJ) er alles aan heeft gedaan om dinsdagavond nog uitspraken te doen in de rechtszaken die verband houden met de verkiezingen. Na een marathonzitting, waarin de hogerberoepszaken van Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS), De Nieuwe Leeuw (DNL) en Alternatief 2020 (A-20) werden behandeld, en die tot omstreeks 20.30 uur duurde, is rond 23.00 uur besloten de beraadslagingen in raadkamer te staken en de vonnissen woensdag uit te spreken.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken was haast geboden om de rechtszaken uiterlijk dinsdag af te ronden, omdat anders het drukken van de stembiljetten verder zou moeten worden uitgesteld. De uitspraken in hoger beroep zullen bepalend zijn of de van de lijst geschrapte kandidaten definitief worden verwijderd of toch nog mogen deelnemen aan de verkiezingen. De NDP, de vierde partij die zowel in eerste aanleg bij de kantonrechter als daarna in hoger beroep ging, heeft inmiddels te horen gekregen dat haar kandidaten definitief geschrapt blijven.
De behandeling van de rechtszaken van de drie andere partijen heeft het HvJ op gedetailleerde wijze laten plaatsvinden, zelfs met comparities, waarbij diepgaande informatie werd ingewonnen over de indiening van kandidaten op 25 maart. Daarbij ging het met name om de hoofdstembureaus in de districten die verantwoordelijk zijn voor de registratie van kandidaten voor de ressort- en districtsraden.
De climax gisteren was ongetwijfeld een live virtuele confrontatie tussen de indiener van DNL en Bholanath Narain, voorzitter van het hoofdstembureau van Wanica. Die confrontatie ging over de vraag of DNL wel of geen kandidatenlijsten heeft ingediend, terwijl het hoofdstembureau beweerde dat dit niet het geval was. Op basis daarvan zou de kandidatenlijst ongeldig zijn verklaard. De overtuiging en zelfverzekerde manier waarop de jonge indiener van DNL zich presenteerde tijdens deze confrontatie, maken het voor de rechters niet eenvoudig om tot een oordeel te komen.
De behandeling van de zaak van DNL heeft tijdens de marathonzitting mogelijk ook die van A-20, die een soortgelijke situatie kent, versterkt. De rechters hebben het systeem van indiening van kandidatenlijsten, weliswaar gebaseerd op de Kiesregeling, ook vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Bij VLS gaat het om het volledig ongeldig verklaren van zes kandidatenlijsten op RR-niveau. De partij is daar niet over te spreken. Ook bij DNL is er grote onvrede, omdat men van mening is dat door slordigheid en onbehoorlijk bestuur van de president - waarbij bezwaar had moeten kunnen worden aangetekend - men in deze positie is beland en het risico loopt dat de kandidaten definitief geschrapt blijven.
De rechtszaken hebben zichtbaar hun tol geëist van vertegenwoordigers van de politieke partijen, de advocaten en in het bijzonder van de rechters. De druk lag vooral bij de twee kantonrechters, Clayton Wallerlei en Suzanne Chu, en in hoger beroep bij de hofkamer bestaande uit president Dinesh Sewratan, Siegline Wijnhard en Alida Johanns. Later werd ook Ingrid Lachtjicharan toegevoegd, die noodgedwongen moest inspringen.