Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de prognose voor de economische groei in de VS dit jaar het sterkst verlaagd van alle ontwikkelde economieën, vanwege de onzekerheid die ontstaat door handelstarieven. Het IMF verlaagde zijn prognose voor de wereldwijde economische groei in 2025 van 3,3% in januari naar 2,8%, nadat de VS de tarieven verhoogde naar de hoogste in een eeuw.

Er wordt nu verwacht dat de groei dit jaar 1,8% zal bedragen, wat lager is dan de IMF-schatting van 2,7% voor de VS in januari.

De scherpe stijging van de tarieven en de onzekerheid zullen leiden tot een "aanzienlijke vertraging" van de wereldwijde groei, voorspelt het Fonds.

Ook voor het Verenigd Koninkrijk is de prognose verlaagd. Verwacht wordt dat de economie dit jaar met 1,1% zal groeien.

Maar het IMF voorspelt dat de Britse economische groei sterker zal zijn dan die van Duitsland, Frankrijk en Italië.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar echter de hoogste zijn van de geavanceerde economieën ter wereld, namelijk 3,1%. Dit komt grotendeels door hogere rekeningen, onder meer voor energie en water.

Deze voorspellingen worden gedaan terwijl belangrijke economische beleidsmakers in Washington bijeenkomen voor de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas zei dat de wereldeconomie "nog steeds aanzienlijke littekens" draagt ??van de "zware schokken van de afgelopen vier jaar".

"Het wordt nu opnieuw zwaar op de proef gesteld", voegde hij toe.

President Donald Trump heeft dit jaar een stortvloed aan aankondigingen gedaan over tarieven: belastingen die worden geheven op goederen die vanuit andere landen naar de VS worden geïmporteerd.

In een groeiende handelsoorlog heeft de VS invoerrechten van wel 145% op Chinese goederen geheven, terwijl China terugslaat met heffingen van 125% op Amerikaanse producten.

De VS heeft bovendien een belastingtarief van 10% ingevoerd op goederen uit de overgrote meerderheid van de andere landen, terwijl voor tientallen landen veel hogere tarieven gedurende 90 dagen zijn stopgezet.

Trump zegt dat de invoerrechten Amerikaanse consumenten zullen aanmoedigen om meer Amerikaanse producten te kopen, dat ze de belastinginkomsten zullen verhogen en dat er enorm veel in het land zal worden geïnvesteerd.

Het IMF benadrukte echter ook de mogelijke negatieve gevolgen voor de wereldhandel, aangezien moderne toeleveringsketens zo onderling verbonden zijn.

Volgens Gourinchas was onzekerheid over het handelsbeleid een "belangrijke factor" achter de neerwaartse bijstelling van de groei.

"Gezien de toegenomen onzekerheid... zal de eerste reactie van veel bedrijven zijn om te pauzeren, investeringen te verminderen en aankopen te beperken."

Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar met 2,8% zal groeien, een daling ten opzichte van de eerdere prognose van 3,3%, en met 3,0% in 2026.

De verlaging van de Amerikaanse groeiverwachting was te wijten aan grotere beleidsmatige onzekerheid, handelsspanningen en een lager dan verwachte consumentenbesteding, aldus het IMF. Ook de tarieven zullen naar verwachting de groei in 2026 beïnvloeden.

Volgens het IMF is de kans op een recessie in de VS dit jaar nu 40%. Dat is hoger dan de schatting van 25% in oktober vorig jaar.

Eerder op dinsdag zei de bankgroep Institute of International Finance dat zij later dit jaar een "lichte recessie" in de VS verwacht, met negatieve groei in het derde en vierde kwartaal van 2025.

Er wordt verwacht dat China dit jaar met 4% groeit, wat lager is dan de eerdere schatting van het IMF van 4,6%.

Latijns-Amerika en Caribisch gebied

De voorspelling van het IMF dat de economische groei in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dit jaar zal vertragen, is voor het grootste deel toe te schrijven aan een verwachte krimp in de Mexicaanse economie in 2025, zo bleek dinsdag uit het bijgewerkte World Economic Outlook van het Fonds.

Het Fonds verwacht nu dat de economische groei in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in 2025 zal vertragen tot 2,0%, vergeleken met de groei van 2,4% vorig jaar. Dit is een daling ten opzichte van de raming van 2,5% groei in januari.

"De herzieningen zijn grotendeels te wijten aan een aanzienlijke verlaging van de groei in Mexico", aldus het Fonds, "als weerspiegeling van de zwakkere activiteit dan verwacht eind 2024 en begin 2025, alsmede de impact van de door de Verenigde Staten opgelegde tarieven, de daarmee gepaard gaande onzekerheid en geopolitieke spanningen, en een verscherping van de financieringsvoorwaarden."

De Mexicaanse economie, die nauw verweven is met die van de Verenigde Staten, zal dit jaar naar verwachting met 0,3% krimpen, terwijl de vorige groei 1,4% bedroeg. Dit komt doordat Amerikaanse tarieven een negatieve invloed hebben op de export.

Voor Brazilië, de grootste economie van de regio, zal de groei van het BBP vertragen tot 2,0%, terwijl de verwachting was dat het BBP in januari nog met 2,2% zou groeien.

De verwachte groei van 5,5% voor Argentinië in 2025 is een stijging ten opzichte van de 5% groei in januari. Voor Colombia wordt een groei van 2,4% verwacht, voor Chili van 2,0% en voor Peru van 2,8%.

Voor Midden-Amerika wordt dit jaar een outputgroei van 3,8% verwacht, iets lager dan de 3,9% in 2024. In het Caribisch gebied zal de groei naar verwachting vertragen tot 4,2% in 2025, ten opzichte van 12,1% vorig jaar.