Voormalig first lady en lijstduwer van de Nationale Democratische Partij (NDP), Ingrid Bouterse, vindt dat haar partij de afgelopen periode te veel over zich heen heeft laten gaan. In gesprek met LIM FM geeft zij aan dat er leugens over de NDP zijn verspreid waarop onvoldoende is gereageerd. Tijdens de komende verkiezingen wil de partij het volk overtuigen door hen de waarheid voor te houden.
Een samenwerking met de VHP wijst Bouterse resoluut van de hand. “Als het aan mij ligt, komt die er niet,” stelt zij. Ze uitte ook scherpe kritiek op de huidige regering, die volgens haar dagelijks verwikkeld raakt in nieuwe corruptieschandalen.
Prioriteit onderwijs en bestrijding kinderarmoede
“Ook de NDP heeft fouten gemaakt,” erkent zij, “maar deze coalitie spant de kroon.” Volgens haar deed de vorige regering er alles aan om de bevolking te behoeden voor erger.
De recente verspreiding van een AI-video waarin zij zogenaamd discriminerende uitspraken zou hebben gedaan, ziet Bouterse als een nieuw dieptepunt in de leugenpropaganda. Zij benadrukt dat zulke campagnes de partij niet zullen afleiden van haar doelstellingen.
Indien de NDP weer regeerverantwoordelijkheid krijgt, wil zij zich inzetten voor toegankelijk onderwijs voor alle kinderen en de bestrijding van kinderarmoede. Geen enkel kind mag volgens haar met een lege maag naar bed gaan. Ook toerisme en infrastructuur zullen speerpunten zijn in het beleid. “Surinamers moeten meer van hun land gaan houden,” aldus de lijstduwer. “Niemand anders zal de ontwikkeling van Suriname realiseren.”
Bedreiging
Ze noemt de etnische spanningen de grootste bedreiging voor het land. Volgens Ingrid Bouterse was oud-president Desi Bouterse erin geslaagd om met veel moeite een bromkidyari te creëren, maar moet er nu opnieuw vanaf het begin worden opgebouwd.
Met betrekking tot het toekomstige leiderschap van het land stelt ze dat Suriname, gelet op de recente ontwikkelingen, zeker een vrouwelijke president aankan. Haar eigen kandidatuur op de 51 ste plek van de NDP-kandidatenlijst noemt ze een bewuste strategie, op verzoek van haar overleden echtgenoot, om zogenoemde ‘Boutisten’ te mobiliseren.