PARAMARIBO — Internist-nefroloog Keshawpersad Goerdat heeft fel gereageerd op uitspraken van minister van Volksgezondheid Amar Ramadin, die de afgelopen week bekendmaakte dat Goerdat smeergelden heeft geaccepteerd voor het plaatsen van patiënten op een niertransplantatielijst. Goerdat noemt deze beweringen in een verklaring “pertinent onjuist, lasterlijk en getuigen van een poging tot karaktermoord.”
Volgens medicus zijn de woorden en handelingen van de minister zorgwekkend en getuigen ze van manipulatie. Hij vermoedt dat de minister probeert de aandacht af te leiden van falend zorgbeleid, met name door het verspreiden van een interne brief van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gericht aan hem, kort na de publieke aantijgingen. Goerdat acht het waarschijnlijk dat de minister zelf deze brief naar de media heeft gelekt.
Rookgordijn
In een gedetailleerde overzicht van wat zich, aldus Goerdat, heeft afgespeeld, zaken die volgens hem traceerbaar zijn in vele bewijsstukken, wordt aangegeven dat de beschuldigingen een rookgordijn werpen over het feit dat het ministerie van Volksgezondheid gedurende bijkans twee jaar haar rekeningen in Nederland niet had betaald. Dit leidde tot wanhoop bij zorgpatiënten, omdat een cruciaal Nederlands laboratorium, verantwoordelijk voor de belangrijke HLA-analyses voor niertransplantaties, geen materiaal meer kon processen vanwege openstaande bedragen.
Goerdat beschrijft hoe succesvolle niertransplantatiemissies in 2022, waar het ministerie positieve publiciteit over ontving, mogelijk waren dankzij een betalingskrediet van dit laboratorium. Patiënten meldden zich hoopvol aan voor volgende missies, waarop Goerdat contact opnam met zijn Nederlandse counterparts om een nieuwe missie voor te bereiden.
Openstaande rekeningen
Echter, in februari 2023, bij de voorbereiding van een missie gepland voor augustus 2023, bleek dat de rekeningen van de eerdere missies van 2022 nog steeds niet waren voldaan. Vanwege het niet voldoen aan de financiële randvoorwaarden, werd de geplande missie herhaaldelijk uitgesteld, eerst naar november 2023 en vervolgens naar februari 2024, omdat de betalingen bijkans twee jaar later nog steeds uitbleven.
Goerdat en een intermediair van het AZP klopten persoonlijk aan bij het ministerie om de ernst van de situatie en de impact op patiënten duidelijk te maken. Het ministerie gaf aan te wachten op gelden van een staatsbedrijf.
Donatiebrief
Om de patiënten niet langer in het ongewisse te laten en met het oog op de impact van verdere vertragingen, besloten Goerdat en een collega een donatiebrief op te stellen voor het bedrijfsleven. Deze brief werd eerst naar de AZP-directie gestuurd met het verzoek om het briefhoofd en het bankrekeningnummer van het ziekenhuis toe te voegen, aangezien de donaties daar rechtstreeks gestort zouden moeten worden. Volgens Goerdat kwam er geen reactie van het AZP op deze donatiebrief.
Voorschieten
Tijdens een bijeenkomst met patiënten op 9 december 2023 werd de stand van zaken transparant uitgelegd. Gezien de naderende deadline en de impact op hun leven, besloten patiënten gezamenlijk om de kosten voor te schieten. Deze gelden werden gebracht naar de poli van Goerdat, die elke patiënt een kwitantie verschafte. Goerdat verklaart dat hij deze gang van zaken destijds ook publiekelijk in een media-interview heeft toegelicht.
Toen in december 2023 bij het ministerie duidelijk werd dat Goerdat en de patiënten een oplossing hadden gevonden waardoor het laboratorium alsnog betaald kon worden, kwam het ministerie volgens Goerdat “na bijkans 2 jaar plotseling in actie”. Op de dag van de deadline, 14 december 2023, werden de openstaande betalingen van missies 1 en 2 voldaan en werd een garantiestelling verstrekt voor missie 3. Nadat Goerdat hier telefonisch over was geïnformeerd door AZP-directeur Redan, nam hij direct contact op met de patiënten om hun voorgeschoten gelden te retourneren, wat ook op zijn poli gebeurde.
‘Vertekend beeld’
Kort hierna, op 16 januari 2024, ontving Goerdat echter een brief van de AZP-directie waarin gesteld werd dat hij geld zou hebben ‘opgeëist’ van patiënten. Goerdat noemt deze brief een “vertekend beeld” van de werkelijke gang van zaken en stelt dat deze de afgelopen dagen via vermoedelijk het ministerie in de media is verspreid. Goerdat heeft de brief van de AZP-directie gedetailleerd beantwoord, waarin hij de gang van zaken tussen 2022 en 2024 uiteenzette.
Het feit dat Goerdat nadien niets meer van het AZP heeft gehoord, interpreteert hij als bewijs dat er geen sprake was van onrechtmatig handelen of het ontvangen van smeergelden. Immers, bij dergelijke aantijgingen zou volgens hem allang een disciplinaire maatregel zijn opgelegd.
Geen kwade intenties
Goerdat benadrukt dat het financiële verkeer tussen hem en de patiënten geen kwade intenties had, maar een blijk was van “oplossingsgericht denken voor de wanprestatie die het ministerie van Volksgezondheid heeft geleverd”. Hij stelt dat het jarenlang niet tijdig betalen van rekeningen bij een belangrijke partner getuigt van de “inborst en prioritering van het zorg-kompas de afgelopen jaren”.
Hij voegt eraan toe dat maar liefst 20 patiënten uit de betrokken missies contact met hem hebben gehad en “hun wenkbrauwen hebben gefronst over de leugens die zij in de media hebben vernomen”.
De nefroloog besluit zijn verklaring met te stellen dat het “disproportionele handelen van de minister van Volksgezondheid, de laster, list en bedrog” om een collega-arts ongefundeerd aan de schandpaal te nagelen, vermoedelijk niet los gezien kan worden van de “inborst van de persoon alsook de toestand van de zorg anno nu”. Goerdat stelt dat talloze bewijsstukken aan de door hem geschetste gang van zaken ten grondslag liggen.