Politie verplicht zich te legitimeren
Een ander veel voorkomend probleem volgens de parlementariër, die zelf ook 20 jaar deel heeft uitgemaakt van het Korps Politie Suriname, is dat politieambtenaren vaak weigeren zich te legitimeren en ‘brutaal en onbeschoft’ gedrag tonen. “Het legitimatiebewijs van politieambtenaren moet altijd aanwezig zijn en de identificatie is ook verplicht wanneer de burger dat vraagt. De burgerij moet weten met wie zij te doen heeft. Vroeger had men kraagnummers, waardoor zij herkenbaar waren voor de gemeenschap. Later is dat vervangen met een naamplaat. Na de aanhouding moet ook gelijk de cautie, de mededeling aan een verdachte, dat deze het recht heeft om te zwijgen, worden doorgegevenâ€, aldus Belfort.
Mannelijke agenten moeten geen vrouwelijke verdachten boeien
Belfort vindt dat mannelijke politieagenten op zich niet moeten overgaan tot het ‘in de boeien slaan’ van vrouwelijke verdachten. Hierdoor kan deze verdachte de desbetreffende politieambtenaar achteraf niet beschuldigen van onzedelijke betasting. “Nota bene met de handen op de rug. Ik zat bijkans 20 jaar bij de politie en verzorgde het vak ‘Aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten’. Later was ik bij de parketwacht waar ik dagelijks belast was met het overbrengen van arrestanten van de cellenhuizen naar de rechtszaal en andere locaties. Meer dan 100 verdachten heb ik gearresteerd tijdens mijn politiejaren, maar ik heb nimmer zelf een vrouwelijke verdachte in de boeien geslagen en vooral niet op zo een manier. Ik ben geschrokken van het verhaal en het filmpje op facebook.†De politicus benadrukt dat er geen gronden aanwezig waren die noodzaakten dat de vrouw als een zware crimineel geboeid moest worden.
Burgerij bevreesd voor ‘beste kameraad’
De parlementariër benadrukt dat dit soort optredens ervoor zorgen dat de burgerij bevreesd wordt van onze beste kameraad, de politie. Nu raken onschuldige burgers getraumatiseerd. “Daarom zegt men: ‘de politie is mijn beste kameraad’. Niemand moet bevreesd zijn voor de politie. Er zijn veel goede politieagenten, maar het is een klein groepje dat probeert met de pet ernaar te gooien. Daar moet de minister het mes in zetten, want het heel politieapparaat wordt hiermee bevlektâ€, aldus de politicus. Belfort zegt dat bepaalde politiemensen een tijdje terug ook ‘de grap’ maakten door met doodseskadermaskers tijdens politieacties te verschijnen. Leden van de Mobiele Eenheid van het KPS vielen vorig jaar april met deze maskers op, toen ze optraden tijdens massademonstraties. Na hevige kritiek vanuit de gemeenschap werden deze politieambtenaren aangesproken.
Faisel Rasoelbaks