Lidbonden verenigd in de vakcentrale C-47 en alle organisaties die tegen de wijziging van de Wet op de staatsschuld zijn door De Nationale Assemblee (DNA), komen met een gezamenlijke verklaring. Deze verklaring wordt op de dag dat de wetswijziging in het parlement wordt behandeld, ingediend, zegt C-47-voorzitter Robby Berenstein. Voor die dag zijn ook alle organisaties opgeroepen om te protesteren.
De vakbondsman heeft vandaag tijdens een vergadering in het C-47-gebouw aangegeven, dat door deze wijziging Suriname teruggaat naar de periode van 1999. Niet alleen de lonen worden steeds lager, maar ook de armoede neemt toe. “Wij zien het aankomen, dan kunnen we niet aan de kant blijven staan. Dit is achteruitgang voor het land. Geven ze geen gehoor aan onze oproep, dan gaan wij over tot het uiterste middel,†zegt Berenstein.
Volgens de vakbondsman zal aan het parlement duidelijk worden gemaakt, dat de samenleving geen wetswijziging wil. “Het protest is in het belang van de werkers en heeft niet te maken met het naar huis sturen van de regering,†beweert de C-47-voorzitter. Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep “dan w’o abi fu go in wan tra versnelling.†De bedoeling is dat morgen de bonden vergaderen met alle groeperingen die tegen de wetswijziging zijn.
Lloyd Read, voorzitter van de strategische en economische bonden, vindt niet dat de regering tot de voorgenomen stap kan overgaan. “Dit mag niet toegelaten worden. Waarmee de regering nu bezig is, is een hypotheek voor onze kinderen. En de gemeenschap mag dit niet accepteren,†stelt Read.
De fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) in DNA, Amzad Abdoel, geeft aan dat het leningsplafond moet worden verhoogd om meer geld te kunnen lenen voor het uitvoeren van projecten ten behoeve van het volk. Dit berust volgens Read niet op waarheid. “Ze hebben het leningsplafond overschreden en proberen het goed te praten. Het is daarom belangrijk, dat we een vuist vormen om hiertegen te vechten.â€
Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), merkt op dat de bonden meer kracht moeten tonen. Dit, omdat haar is opgevallen dat de huidige regering meer op koppen let. “Wat voor deze regering telt, is massa en dat moet bewezen worden. Iedereen moet komen om te protesteren tegen deze wet en eisen dat die teruggedraaid wordt,†zegt Mangre.
Vooralsnog is niet bekend wanneer de verklaring ingediend zal worden. Het parlement heeft deze wet vandaag in een openbare commissievergadering behandeld.
Simone Awanna