Wangsabesari wil opname schuldsaneringsplan in Wet op staatsschuld

Parlementariër Oesman Wangsabesari (NDP) tijdens zijn betoog in DNA. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

30 Oktober 2019 00:00

Voor mij lezen

Er moet een schuldsaneringsplan worden opgenomen in de Wet op de staatsschuld, gaf parlementariër Oesman Wangsabesari (NDP) tevens voorzitter van de commissie van rapporteurs, gisteren te kennen in De Nationale Assemblee (DNA) bij de behandeling van de ontwerpwet houdende tijdelijke voorzieningen voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de staatsschuld.

Volgens Wangsabesari moet de minister van Financiën, in dezen Gillmore Hoefdraad, in het schuldsaneringsplan aangeven hoe de lening, die hij wenst te nemen, zal worden besteed. Wat er met het geld van de lening wordt gedaan, hoe de lening terug zal worden betaald en wat de inkomsten en uitgaven zijn, zijn allemaal aspecten die ook in het plan opgenomen moeten worden.

De parlementariër voerde aan dat de regering echter niet de houding moet gaan aannemen om te blijven wachten op investeringen die gedaan zouden moeten worden door anderen. Hij voegde er meteen aan toe dat hij alle respect en bewondering heeft voor de private sector die onder alle omstandigheden de zaak draaiende houdt.

Echter, hij is van oordeel dat de mate waarin de investeringen worden gepleegd door de private sector niet evenredig is met wat feitelijk Suriname zou moeten hebben. De parlementariër haalde aan dat er reeds investeringen zijn gepleegd in de infrastructuur om daadwerkelijk te kunnen investeren zoals in de goudsector.

Wangsabesari maakte duidelijk dat het niet de bedoeling is om de minister een blanco cheque te geven. Maar de regering moet wel de nodige ruimte worden gegeven om te investeren, want aan de kantlijn staan kijken, is geen optie.

Met betrekking tot het overschrijden van het schuldplafond gaf de parlementariër aan dat vanaf de wet was goedgekeurd in 2002 de wetgever toen al had kunnen bevroeden dat er sprake kon zijn van een overschrijding onder bepaalde omstandigheden. Hij haalde aan dat in de wet is opgenomen dat als een minister het leningsplafond overschrijdt, daar een strafbepaling aan verbonden is. “Maar in diezelfde wet staat ook dat onder bepaalde omstandigheden de wet kan worden overschreden,” aldus de politicus.

Volgens Wangsabesari moeten ook andere garanties worden ingebouwd in de wet om ervoor te zorgen dat de minister er niet vandoor gaat met de gelden. Zijns inziens bestaan er nog veel mogelijkheden om de nodige regelgevingen aan te scherpen in de wet. De parlementariër is van oordeel dat er tevens gebruikgemaakt moet worden van de gelegenheid om de nodige reparaties te plegen bij de wet naar de toestanden en omstandigheden van heden ten dage. Er moet in de wet worden opgenomen hoe een lening tot stand komt vanaf het eerste proces tot het laatste. “Daar is waar het verkeerd gaat,” aldus de parlementariër.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel