PARAMARIBO - De vakbeweging, politiek, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bereiden voor donderdag een massale protestactie voor bij De Nationale Assemblee. Ze willen een petitie aanbieden aan het parlement met het dringende verzoek om resoluut het voorstel ingediend door NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel af te wijzen.
De regering krijgt op die dag nog een laatste kans om door overleg op andere gedachten te komen. "De regering is genoeg gewaarschuwd. De samenleving kan onmogelijk genoegen nemen met een hypotheek die de komende generaties in complete armoede dompelt", zei C-47-voorzitter Robby Berenstein dinsdag op een bijzondere Assemblee van de Arbeid, waar besturen van lidbonden bijeenkwamen. Als geen gehoor wordt gegeven aan de roep van het volk, dan volgen er constant massale protestacties.
Reagerend op een publieke reactie van Financiënminister Gillmore Hoefdraad dat er niets aan de hand zou zijn met het wijzigen van de wet, zegt Berenstein dat de wijziging op zich er onschuldig uitziet, omdat het gaat om slechts drie wijzigingen in twee artikelen. "A gersi onschuldig ma na wan bom, een echte bom", zegt de vakbondsleider. Het grote gevaar in de wijziging is volgens hem dat de regering voortaan ongelimiteerd mag lenen en dat in de wet de strafbepalingen voor het overschrijden van het leenplafond komen te vervallen. De minister van Financiën zal dan niet meer vervolgd kunnen worden.
Alle Surinamers zullen volgens Berenstein getroffen worden door de wijzigingen. De huidige wet op de Staatsschuld is volgens hem juist gemaakt om de werkende klasse te beschermen en turbulentie in de economie te voorkomen en niet zozeer als een factor voor ontwikkeling. De strijd die gevoerd zal worden lijkt volgens diverse vakbondsleiders die bij de vergadering waren een herhaling van de acties in 1999 tegen de regering-Wijdenbosch. Toen was er ook sprake van ongelimiteerd willen lenen en van plannen om Staatsolie te verkopen. Massaprotesten hebben er toen in geresulteerd dat de regering is gevallen.
Berenstein zegt tegen de Ware Tijd dat de acties die nu in de maak zijn in eerste instantie niet de bedoeling hebben om de regering naar huis te sturen of om de minister op te sluiten. "We hebben allemaal meegemaakt wat het leengedrag heeft gedaan met onze ontwikkeling, met de koers en welke invloed het heeft op onze koopkracht. We zijn in armoede gedompeld en moeten alle legale middelen gebruiken om te voorkomen dat dit ons nog een keer overkomt." Volgens Berenstein moeten regering en coalitie geen mooie praatjes houden over impact op de begroting en ontwikkelingsprojecten die uitgevoerd moeten worden. Het staat als een paal boven water dat wijziging van de wet onherroepelijk tot grotere armoede zal leiden.
De afgelopen dagen is gesproken met maatschappelijke groepen, politieke pressiegroepen, bedrijfsleven en activisten. Er is veel waardering voor het initiatief van Maisha Neus van de politieke organisatie Strei! Berenstein: "Al zijn ze niet in in groten getale opgekomen, zij hebben wel een aanzet gegeven om duidelijk te maken dat wat nu staat te gebeuren niet kan. En wij vinden dat we in deze elkaar moeten ondersteunen, ondanks de specifieke belangen van al de groepen." Intussen heeft de VHP haar achterban en andere in de gemeenschap opgeroepen om donderdag massaal aanwezig te zijn bij De Nationale Assemblee.