Petitie “handen af van de Wet op de staatsschuld” overhandigd aan DNA

DNA-vicevoorzitter Bouva neemt de petitie in ontvangst. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

1 November 2019 00:01

Voor mij lezen

Van de waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, moet niet verwacht worden dat hij de assembleeleden zal oproepen om het initiatiefvoorstel wijziging van de Wet op de staatsschuld af te keuren of terug te nemen. Dat liet hij gisteren weten aan de vertegenwoordigers van politieke partijen, het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties die hem een petitie overhandigden.

Hij gaf aan, dat hij de petitie zeker ter beschikking zal stellen van de volksvertegenwoordigers. Zij zullen met hun waardeoordeel er een politiek gevolg aan koppelen, vindt Bouva. Met respect voor democratie zal hij de petitie afgeven. Hij kan de discussie op basis van de petitie laten voltrekken, zodat het parlement daar een beslissing over kan nemen. Naar zijn zeggen zal het parlement zich inzetten om het land verder tot ontwikkeling te brengen.

Hij benadrukt dat het nimmer de bedoeling is om ongebreideld te lenen en het lenen ongecontroleerd te laten. De wet is uitgebreid behandeld in de openbare commissievergadering. Volgens hem is het gebruikelijk om na de openbare commissievergadering ruim vier uur uit te trekken voor de behandeling van de wet. Het streven was wel om de wet volledig te behandelen gisteren, zodat er een oordeel geveld kon worden.

De petitie is door negentien organisaties ondertekend bestaande uit vakorganisaties, bedrijfsleven, politieke partijen, burgergroeperingen, arbeidende klasse, maatschappelijke en andere organisaties. In de petitie is opgenomen, dat de handen moeten worden afgehouden van de Wet op de staatsschuld. Ze gaven aan dat door het onverantwoorde leengedrag van de regering in de periode 1996-2000, Suriname in een financiële crisis is beland met als gevolg explosieve stijging van de koers, hoge inflatie, werkloosheid, verminderde koopkracht, verslechtering van de leenomstandigheden en verarming van het volk.

Het doel van de Wet op staatsschuld van 2002 was om herhaling van dergelijke crisis te voorkomen, middels het opleggen van een obligatieplafond en het strafbaar stellen van de overschrijding hiervan.

Op dit moment is er een onderzoek gaande naar de overschrijding van het binnenlandse obligatieplafond. De petitie-indieners halen aan, dat het wetsvoorstel zoals het bij DNA is ingediend, bij aanname effectief het obligatieplafond afschaft en eerdere overschrijding hiervan straffeloos stelt. Ze zijn van oordeel, dat hierdoor het risico van een ergere financieel-economische crisis met zorgwekkende sociale implicaties levensgroot wordt. De aanname van deze wet zal zorgen voor verdere verarming van het volk en veel Surinaamse bedrijven zullen bedreigd worden in hun voortbestaan. Zij doen een beroep op DNA om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel