PARAMARIBO - Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden zijn blij en opgelucht dat, twaalf jaar na de aanvang van de strafzittingen, vonnis is gewezen in het onderzoek naar de voornoemde levensberovingen. Volgens Eddy Wijngaarde is het vonnis een signaal dat de rechtstaat Suriname leeft en wet en recht voor iedereen in het land geldt.
Advocate Rani Sohansingh is "content" met de uitspraak en spreekt van een vonnis waarbij de Krijgsraad "alle facetten zoveel mogelijk in acht heeft genomen". "Ik ben blij met dit vonnis en ik heb ook het gevoel dat het recht heeft gezegevierd en dat Vrouwe Justitia is opgestaan", zegt Sohansing, zus van de op 8 december 1982 door militairen vermoordde ondernemer Robby Sohansing. De juriste, die vrijwel elke strafzitting heeft bijgewoond, had na het aanhoren van de talrijke getuigenverklaringen "geen vrijspraak verwacht" voor Bouterse.
De medeverdachten Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein werden veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Luciën Lewis, Kenneth Kempes en Stephanus Dendoe kregen een gevangenisstraf van elk tien jaar opgelegd. Tegen deze zes verdachten was evenals tegen Bouterse een straf van twintig jaar gevorderd door auditeur-militair Roy Elgin.
Sohansingh vindt het een mijlpaal dat 37 jaar na de moorden een strafvonnis is uitgesproken. Ze is verder van oordeel dat Bouterse politieke consequenties dient te verbinden aan het vonnis. Ze verwacht overigens niet dat hij dat zal doen gezien zijn opstelling in deze kwestie en zijn bejegening van nabestaanden en slachtoffers.
"Hij had op basis van het gelijkheidsbeginsel al lang achter slot en grendel moeten zitten." Wijngaarde, broer van de vermoorde Radio ABC-journalist Frank Wijngaarde, ziet het vonnis als een "overwinning van de rechtsstaat". Hij geeft aan dat de totale samenleving vanaf de jaren tachtig tot nu toe heeft geleden heeft onder de naweeën van de Decembermoorden. Burgers moeten daarom ervan doordrongen zijn dat de uitspraak een overwinning is voor de rechtsspraak en rechtsorde in Suriname.
Vooral jongeren die geen boodschap of belangstelling hebben voor het strafproces dienen te beseffen dat zij zullen genieten van de versterkte rechtsstaat. Wijngaarde stelt dat er gelet op Bouterse zijn houding naar de nabestaanden, slachtoffers en maatschappij toe er "verzwarende" omstandigheden waren waardoor hij een hogere straf zou kunnen hebben gekregen.
"Zijn houding was zeer verwerpelijk. Geen moment heeft hij eigenlijk zichzelf in de spiegel bekeken. Integendeel. Hij maakte de anderen belachelijk. De rechter had hoger kunnen gaan. Niet dat ik daarnaar streef, maar als je naar de hele rechtsspraak kijkt, de feiten en omstandigheden en vooral het gedrag van de verdachte, had het best hoger kunnen zijn, zegt Wijngaarde.
Irvin Kanhai, advocaat van Bouterse zegt in beroep te zullen gaan tegen het vonnis en zal hij ook in verzet gaan tegen de uitspraak. Maandag aanstaande al, liet tegenover verslaggevers doorschemeren. Volgens hem is er sprake van een politiek ingegeven strafproces.
Kanhai hekelde dat de Krijgsraad belangrijke ontlastende getuigenverklaringen heeft genegeerd, alsook een rapport van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, waarin wordt aangevoerd dat een couppoging tegen het regiem van Bouterse was voorbereid. De ex-bevelhebber heeft steeds verklaard dat de slachtoffers bezig waren met plannen om zijn regering uit het zadel te wippen. Daartegen heeft het leger opgetreden, met de dood van de vijftien mannen tot gevolg.