PARAMARIBO - De jongeren van politieke partij DOE hebben zaterdag een openbare discussie en lezing georganiseerd in ‘Ons Huis’ met als thema: ‘Toekomstperspectieven voor de Surinaamse jeugd.’ Ondernemer Ahsween Achaibersingh, die verbonden is aan de organisatie Business Action Coach Suriname sprak over het thema ‘Onderwijs en ondernemen door jongeren anno 2019’.
Hij bediscussieerde het onderwerp met twee panelleden. De inleiding van psychiater Kitty Pelswijk, met ondersteuning van psycholoog Mavis Hoosten een sportcoach ging over het suïcideprobleem onder de Jeugd. De goed opgekomen jongeren onderschreven dat ze weinig mogelijkheden hebben om te kunnen ondernemen en dat onderwijs niet altijd de basis vormt om dit succesvol te doen.
Een deelnemer zei dat zij zonder een gedegen opleiding modist is geworden en zeer succesvol is in haar werk. Wat als hobby begon groeide uit tot passie. Achaibersingh haalde aan dat jongeren meer uit zichzelf moeten halen en niet moeten wachten op hun droombaan. Volgens hem zijn de competenties die je tijdens het werk leert belangrijk, en niet het type werk dat je doet.
Hij spoort jongeren aan om zichzelf meer te verkopen bij een werkgever door te vertellen wat je kan. Voorts vindt hij dat Surinaamse jongeren te laat beginnen te werken. Achaibersing zegt dat het goed is om al op zestien- of zeventienjarige leeftijd een parttime baan te hebben. Een jongere haalde aan dat het moeilijk is om na afstuderen werk te vinden, omdat werkgevers vooral vragen om personen met ervaring.
Pelswijk noemt het niet verstandig om de methode en de wijze waarop zelfdoding worden gepleegd te benoemen. Dit stimuleert copy-gedrag. Wereldwijd blijkt dat mannen eerder zelfmoord plegen, terwijl meer vrouwen dat proberen. In Suriname is de meeste gebruikte methode pesticide drinken.
Volgens Hoost is zelfmoord het gevolg van een ophoping van een aantal emoties, die op een bepaald moment een climax bereiken. Degene weet op dat moment niet hoe er uit te komen en vindt zichzelf niets meer.
Aanwezigen zeiden dat het traject waar de psychiater of psycholoog inkomt veelal te laat wordt ingezet. Er ontspon zich een levendige discussie waaruit blijkt dat ouders vaker een luisterend oor voor hun kind moeten hebben. Ook voor leerkrachten is er een taak weggelegd om pupillen beter te volgen.