Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat de vakbeweging eigenlijk ook nabestaande is van de 8- decembermoorden. Onder de slachtoffers bevonden zich ook personen uit de vakbeweging. Zo denkt hij aan Eddy Hoost, de medeoprichter van C-47, de actieve vakbondsleider binnen C-47 Lesly Rahman, Moederbondsvoorzitter Cyrill Daal en Fred Derby. De verklaring van Derby als enige overlevende, is cruciaal geweest voor de uitspraak in het 8-decemberstrafproces.
De vakbondsman geeft aan, dat in die periode vakbondsrechten zijn vertrapt. Zo zijn vakbondsgebouwen overhoop geschoten en vakbondsleiders als Daal vermoord tijdens het uitoefenen van hun werk. Volgens Berenstein is C-47 ook onderdeel geweest van het proces. In het jaar 2000 heeft de vakcentrale geholpen om de verjaring van het proces te stuiten.
Daarom is de vakorganisatie ook blij, dat er onderzoek heeft plaatsgevonden en er nu een vonnis is. Met de uitspraak van de rechter, wordt een periode van grove onzekerheid, vrees en onbekendheid met de feiten afgesloten. De feiten zijn nu duidelijk, stelt Berenstein. Hij vindt dat het recht nu zijn beloop moet hebben. Er is jarenlang gestreden voor gerechtigheid en een deel van de geschiedenis kan worden afgesloten.
De vakbondsleider hoopt dat de nabestaanden nu wat vrede hebben. Hij geeft verder aan, dat de ontwikkelingen gevolgd moeten worden. De Grondwet noemt enkele voorwaarden voor de kandidaatstelling bij de verkiezingen. Als het aan Berenstein ligt, hoeft president Desi Bouterse zich geen kandidaat meer te stellen in 2020.
Sjovellie Amoksi