Chinese behoefte aan vinden van familie in Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 December 2019 15:43

Voor mij lezen

SHENZEN - De roots-seeking Chinese in me-missie naar China heeft duidelijk gemaakt dat er ook vanuit de mensen in China zelf een enorme behoeft is aan het vinden van verloren familie. Dat blijkt bij een bezoek aan de ancestral ground van de familie Li. Het lokaal bestuur van de plek laat drie ouderen aanschuiven van wie een de oudste in het gebied is; twee oudere vrouwen van respectievelijk 95 jaar om 85 jaar en een man van tachtig.

Die van 85 jaar doet uit de doeken dat zij een broer en een oom heeft die naar Suriname zijn vertrokken en ook andere familie die mogelijk naar Jamaica is vertrokken. "Maar na de oorlog viel het contact weg", zegt ze met tranen in de ogen. "Voordat ik sterf, zou ik willen weten wat er met hen gebeurd is", zegt ze sniffend.

Vanwege het taal- en schrijfverschil klinkt de naam als Li Meng Heng. Of dat de precieze naam is, is niet te achterhalen. Maar haar verdriet is duidelijk en ter plekke doet de trekker van de missie Li Xue Xiong de belofte toch te zullen kijken in Suriname of hij de naam kan achterhalen.

Door een labyrint van smalle straten waar veel bromfietsen door racen, komen we aan bij de plek waar de traditionele huizen staan van de Li-clan. De voorvader van Allan Li Fo Sjoe de voormalig minister van Onderwijs zou mogelijk hier zijn voorvaderen kunnen vinden.

Hij is de vijfde van acht generaties Li Fo Sjoe's en weet dat zijn grootvader zoals gebruik was toen één van zijn broers heeft meegenomen terug naar China. "Ik vermoed dat hij hier in deze streek terecht gekomen moet zijn", zegt Li FoSjoe.

De groep wordt gevolgd door de lokale Chinese media en die stellen de vraag of behoud van deze kleine huizen nodig zou moeten. "Ik vind van wel, het is mooi om te weten hoe het vroeger was", laat één van de groepsleden uit Suriname optekenen. Maar anders dan de traditionele huizen is er niet veel over van de traditionele Li-traditie.

Ontwikkeling gaat heel snel in China en de traditionele tempelplek heeft plaats gemaakt voor een aantal kleine winkels en gebouwen om de enorme woonbehoefte te stillen. Ook de naam Li Fo Sjoe kennen de lokale mensen niet meer. "Maar dat stelt me niet teleur. Ik weet ook dat er meerdere Li-clans zijn. Voor mij voelt dit aan als een goed begin", legt Li Fo Sjoe uit.

Opmerkelijk is dat de lokale overheden en politieke functionarissen alle moeite doen om de voorouders van de participanten aan de Chinese in me roots-seeking missie te doen slagen. Ook zijn zij veelal gastheer en bieden ze de lunch of het diner aan de groep aan. Literatuur en oude foto's worden geraadpleegd en duidelijk is dat, hoewel de reis naar huis voor de groep maandag wordt ingezet, de zoektocht niet ten einde is.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel