Kinderen leren spelenderwijs over democratie en mensenrechten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 December 2019 17:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kinderen en jongeren van tien tot twintig jaar hebben zaterdagmiddag spelenderwijs geleerd over de begrippen ‘democratie’ en ‘mensenrechten.’ Dat gebeurde tijdens de Spelen met democratie-dag die Stichting Projekta op de OS Santopolder had georganiseerd. Vijf organisaties hebben er aan meegewerkt. Uit reacties van kinderen blijkt dat ze het als een leerrijke zaterdagmiddag hebben ervaren.

"Dit project doen we met gemeenschapsorganisaties die zelf opmerken dat mensen niet altijd weten met elkaar te communiceren; ze kennen begrippen niet als elkaars rechten respecteren. Dat proberen we van jongsaf aan mee te geven. Vandaar dat we ons met dit project op kinderen richten", zegt Rayah Bhattacharji, een van medewerkers van Projekta die zich intensief bezighoudt met het project.

Zij hoopt dat met dit project mensen niet alleen leren om respectvol met elkaar om te gaan, maar dat ze ook weten welke rechten zij hebben. "Mensen kiezen eerder voor het conflict dan samen naar een oplossing te zoeken. Door middel van zo een speeldag willen wij kinderen ook leren om te kijken naar verschillende manier om tot een besluit te komen in plaats van met geweld."

Simpele spelletjes zoals 'de vuist' zijn gebruikt om niet alleen discussie op gang te brengen tijdens de sessies over wat democratie is, maar leren ook denken daarover. "De kinderen zijn in groepen verdeeld en hebben elk een partner. Een kind in een groep moet een vuist maken en de partner moet proberen die open te krijgen. Vaak zien we dat de kinderen door middel van macht en geweld proberen de vuist open te krijgen, terwijl andere bijvoorbeeld netjes vragen, of de partner aan het lachen brengt zodat de vuist open gaat", zegt Bhattacharji,.

Het is een van de spelletjes uit de 'Spelen met democratie'-kit die wordt meegegeven aan de mensen die in een voortraject van het eenjarige project zijn getraind. Er zijn er 26 vertegenwoordigers van dertien gemeenschapsorganisaties getraind in hoe zij begrippen als democratie en rechten moeten overbrengen aan de kinderen.

Judith Ewijk van gemeenschapsorganisatie StichtingSo W'e Gro, is een van de personen die mee heeft gedaan met de training en zelf geleerd heeft wat democratie is. "Het gaat niet alleen over politiek, maar kan ook in het huishouden of gezin worden toegepast. Dit moeten we natuurlijk eerst begrijpen en dan pas kunnen we de kinderen door middel van spelletjes uitleggen wat het allemaal inhoudt.

Het enthousiasme zit er duidelijk in voor de kinderen, die door middel van gekleurde bordjes moeten aangeven of in een beschreven situatie sprake is van democratie of dictatuur. De veertienjarige Danitsha Jonathan zegt veel geleerd te hebben over democratie.

"Ik wist eerst niet wat het betekende, maar weet nu wel dat het iets belangrijk is. Binnen een democratie beslissen mensen samen wat er gaat gebeuren, terwijl bij een dictatuur alles door één persoon wordt bepaald", vertelt ze.

Dit is de eerste keer dat er op zo'n grote schaal kinderen op spelenderwijs kennis mochten maken met democratie. Ongeveer 175 jongeren hebben zaterdag meegedaan en wat Projekta zelf ziet als een pilot.

"We zullen nu evalueren en vervolgens worden er in twee andere gebieden - Paramaribo en Marowijne of Brokopondo - ook zo'n dag georganiseerd. Hierna worden alle mensen die in het voortraject getraind zijn verder begeleid en moeten zij met behulp van de kit, de spelletjes toepassen of overbrengen binnen hun organisatie", aldus Bhattacharji. Het 'Spelen met democratie' project loopt tot maart 2020.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel