

![]() |
De overhandiging van een naaimachine na afloop van een workshop. (Foto: Buza/NII) |
![]() |
Door het ontwikkelen van ondernemerschap wordt een kans geboden aan deze inheemse en tribale vrouwen om hun economische weerbaarheid en stabiliteit te verbeteren. De participanten zijn getraind in productontwikkeling, marketing, promotie, sales en branding van hun producten, meer specifiek gericht op textiel, bijouterieën, schoeisel en hoofddeksels. Tegelijkertijd wordt er invulling gegeven aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zegt de voorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza).
De Montigny, eigenaar van het kledingmerk ‘deMontigny’, is de eerste inheemse ontwerpster, die in Zuid-Afrika een modeshow heeft georganiseerd. Joeroeja heeft met haar eigen merk, ‘Merrymarian’, reeds meegedaan aan internationale modeshows en daarbij diverse awards in de wacht gesleept.
Na elke workshop wordt een naaimachine overhandigd, als inspiratie en motivatie voor de participanten. In dit kader zijn er reeds naaimachines overhandigd in de dorpen Galibi en Witsanti. De vrouwen van Witsanti zijn in ieder geval geïnspireerd; in januari 2020 starten zij een modevakcursus. De overhandiging van de naaimachines is verricht door ambassadeur Ricardo Panka namens de minister van Buza en Kalima AliJagnarine van de Canadese Ambassade.
De activiteiten zijn op 2 december begonnen. De workshops zijn gehouden door Buza, in samenwerking met de Canadese Ambassade die bij Suriname is geaccrediteerd. Het Canadees Fonds voor Lokale Initiatieven, heeft technische en financiële ondersteuning gegeven.