PARAMARIBO - Stichting Water Forum heeft rond haar zevenjarig bestaan een beurs toegekend aan Geneva Becker voor een studie in het kader van onderzoek naar duurzaam waterbeheer. Dat gebeurde donderdag in samenwerking met Fernandes Group Social Foundation in het universiteits guesthouse.
Met deze beurs willen de schenkers het genoemde onderzoek stimuleren, zegt Alwin Linger, secretaris van het forum. Becker werd uit twee kandidaten gekozen, omdat ze als student het beste onderzoeksvoorstel op dit gebied heeft ingediend. Hoe vaak zo een beurs zal worden toegekend is niet duidelijk. Â "Ook voor Fernandes bedrijven groep is duurzaam water beheer enorm belangrijk", zegt Ayida Slooten namens het concern. "Fernandes en andere - grote en kleine - producenten zijn voor hun productie heel erg afhankelijk van water.
Het is daarom belangrijk dat we verantwoord hiermee omgaan. Het ondersteunen van dit initiatief is een van de redenen waarom wij dit doen." Fernandes vindt het niet alleen belangrijk voor bedrijven om samen te kijken naar duurzaam waterbeheer, maar ook individuen en instanties hebben daar baat bij. De beurs omvat een bedrag van SRD 8300. Becker zal gedurende zes maanden uittesten of zij door middel van zetmeel, goud aan de grond kan onttrekken, in plaasts van de door multinationals gebruikte methode met cyanide.
Becker: "In Suriname hebben we heel veel gezond drinkwater, maar jammer genoeg zien we de laatste tijd dat er veel druk wordt uitgeoefend op ons drinkwater in verband met vervuiling."Deze druk zou volgens haar vooral komen vanuit de goudsector. "Om dit probleem aan te pakken heb ik gemeend om te zoeken naar mogelijkheden om goudmijnen te faciliteren om op duurzame wijze te werken."
Het bepalen van een kandidaat voor toewijzing van de studiebeurs was niet eenvoudig, zegt professor Max Huisden van de studierichting Milieuwetenschappen van de Anton de Kom universiteit. Hij maakte deel uit van de jury die moest beoordelen wie voor de beurs in aanmerking zou komen. Er is gekeken naar het belang van zo een onderzoek voor Suriname, het maatschappelijk belang er van en hoe het past in een integraal management beheer. "De twee kandidaten waren tegen elkaar opgewassen."
Huisden hoopt dat de activiteiten van het forum zullen leiden tot meer bewustwording om duurzaam om te gaan met water. "We zijn in Suriname gezegend met onze waterreserve. Maar dat betekent ook dat wij de verantwoordelijkheid hebben om goed en duurzaam om te gaan met onze rijkdom."
Het Waterforum werd in 2012 opgericht om duurzaam waterbeheer te bevorderen. Dit heeft het kunnen stimuleren en bewerkstellingen door diverse activieteiten dit jaar, zegt voorzitter Manodj Hindori. Een daarvan is het schrijven van vier conceptwetten die betrekking hebben op het beschermen van ons water. "Wij hopen dat nog vóór de verkiezingen deze wetten worden aangenomen." Ze zijn intussen aangeboden aan de regering, die ervoor moet zorgen dat ze bij De Nationale Assemblee terechtkomen.