Vandaag is het 31 jaar geleden dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.
Sinds de ramp organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal jaarlijks op deze onvergetelijke dag, herdenkingsplechtigheden waarbij met name haar omgekomen leden worden herdacht. Dit jaar is de herdenking vanwege de Covid-19 maatregelen anders. Zoals de voorgaande jaren zal er geen massale bijeenkomst met toespraken plaatsvinden. Slechts het bestuur van de stichting bijgestaan door een sjamaan zal bij het monument eerbetoon brengen aan de overledenen.
Uit onderzoek bleek dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers(66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot(45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.
Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.