Vandaag brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een bezoek aan Suriname. Een bliksembezoek van een paar uren, voor de pers zijn er 15 minuten uitgetrokken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, benadrukt dat het bezoek van de Amerikaanse minister niets te maken heeft met de enorme olievondsten op zee.
Ramdin heeft woensdag een persconferentie gehouden over het bezoek. Hij geeft aan dat het bezoek van Pompeo geen verrassing is. Al vanaf de verkiezingswinst is er contact geweest met de Verenigde Staten en andere landen, deelt hij mee. Het bezoek moet ook gezien worden als een van de mijlpalen van twee maanden regering Santokhi-Brunswijk, stelt Ramdin. Er zullen meerdere bezoeken van dit kaliber zijn, kondigt hij aan. Hiermee wordt het imago van Suriname opgevijzeld en worden de relaties met Amerika, Europa en de regio die de afgelopen 10 jaren achteruit zijn gegaan, wederom verstevigd. Het zijn ook kansen om bepaalde zaken te bespreken. De wereld moet weten dat Suriname een betrouwbare regering heeft en een land van wet en recht is.
“Dit bezoek is niet gerelateerd aan olievondsten en ook niet aan afspraken daaromtrent,” antwoordt Ramdin op vragen. “President Santokhi heeft al vaker benadrukt dat de olievoorraden Surinaams bezit zijn. De regering gaat de juiste partners zoeken om te exploiteren. Het is geen politiek instrument. Uiteraard is er interesse, het is een grote industrie. Maar dit bezoek heeft daarmee niks te maken.”
Journalisten wilden ook weten of er gesproken zal worden over de situatie in de regio, met name Venezuela. Ramdin geeft aan dat er te weinig tijd is om te praten over de regionale politieke ontwikkelingen. Het kan wel aan de orde komen voegt hij toe. “Wat Venezuela betreft, ons standpunt is duidelijk. We hebben een ambassade hier, er is dus een formele relatie. We weten dat er problemen zijn in Venezuela. We hopen echt van harte dat die worden opgelost.”
Pompeo komt hoofdzakelijk praten over energie en veiligheid. Ramdin deelt mee dat het onderwerpen zijn waar Suriname ook graag over wil praten. De regering wil echter ook praten over de verschillende vormen van samenwerking, bestrijding van het coronavirus, trainingen, de buitenlandse schulden en investeringen. “Het is dus veel meer dan energie en veiligheid,” geeft Ramdin aan. Suriname wil onder andere dat er weer met de Amerikanen gewerkt wordt aan gezamenlijke militaire trainingen, dat de schepen met medische missies het land weer aandoen, informatie uitgewisseld wordt, steun op justitieel gebied en steun bij rampenbeheersing.
Na de persconferentie heeft Alven Roosveld, coördinator van de Communicatie Dienst Suriname met de pers gesproken over het programma. Pompeo is tussen 3 en 5 uur ‘s middags bij het presidentieel paleis. Na het gesprek met de president is er een kort persmoment. Er is gelegenheid voor twee vragen: 1 van de Surinaamse pers en 1 van de Amerikaanse. Roosveld gaf aan zijn best te doen om het persmoment te rekken naar 20 minuten, zodat er ten minste nog een vraag gesteld kan worden aan de hoge gast uit Amerika. Na het persmoment gaat Pompeo een ontmoeting hebben met Amerikaanse burgers en zakenlui, voordat hij vertrekt naar Guyana. Daarna trekt hij door naar Brazilië, Colombia en dan terug naar Texas, USA.
René Gompers