PARAMARIBO - Het decentralisatieproces in Suriname laat, ondanks dat alles goed op papier is uitgewerkt, nog veel te wensen over. Een pijnlijke realiteit die directeur Maverick Boejoekoe van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) in de praktijk ervaart. Hij is daarom blij met het bezoek van Maarten Beks en Irene Tije van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan Suriname. Ze zullen districten bezoeken en gesprekken voeren om na te gaan op welk gebied het Surinaamse decentraal bestuur kan worden ondersteund.
Beks zegt dat bij deze ontmoetingen zal blijken hoe eventueel zal worden samengewerkt. In het verleden is er al enige vorm van samenwerking geweest. "Ik weet dat er veel te doen is, maar de situatie is in Suriname anders dan in Nederland. Het is dus zoeken naar de gebieden waar we kunnen samenwerken."
In de eerste ontmoeting dinsdag op het hoofdkantoor van ROS heeft Boejoekoe een presentatie van de werkzaamheden van de directoraten van het ministerie gegeven. Daarna beantwoordden hij en zijn staf vragen van de gasten. "Voor Regionale Ontwikkeling is het bezoek een goede mogelijkheid om te kijken hoe we de districten kunnen versterken en de decentralisatiegedachte nieuw leven kunnen inblazen", zei Boejoekoe na de ontmoeting tegen de Ware Tijd.
Het bezoek komt nadat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in december 2021 een intentieverklaring ondertekende met de voorzitter van de VNG. Volgens Boejoekoe kan op een breed vlak worden ondersteund, omdat het decentralisatieproces in sommige districten achterloopt.
Veel mensen weten volgens hem niet eens wat het begrip inhoudt. Bewustwording is daarom één van de zaken waaraan moet worden gewerkt. "Overigens, niet alleen ROS moet zich richten op decentralisatie, maar ook de andere ministeries. Wat nu gebeurt is dat alleen ons ministerie zich bewust is van decentralisatie, terwijl het iets is van de totale overheid", maakt de directeur duidelijk.
Boejoekoe benadrukt dat om decentralisatie tot zijn recht te laten komen, er politieke wil moet zijn. Echter, die ontbreekt nog. "Decentralisatie betekent ook dat je een deel van je bevoegdheid zal moeten loslaten. Je zal moeten delegeren naar lagere organen. De vraag is of de centrale overheid dat wil. Laten we om ons heen kijken wat nu gebeurt."
Boejoekoe begrijpt wel dat er veel meer tijd nodig is om het gewenste niveau te bereiken. "In Nederland is decentralisatie goed ontwikkeld, maar je kunt de twee landen niet vergelijken. Nederland is er jaren mee bezig, wij nog niet zo lang." Ook de burgerparticipatie is nog niet wat het wezen moet. Dit komt volgens hem omdat de gemeenschap te veel op de overheid leunt. "De burgers moeten begrijpen dat ze ook een rol moeten vervullen in het ontwikkelen van het land. Ze moeten niet alleen wachten op de centrale overheid. Je moet bijvoorbeeld niet wachten op de overheid om een goot schoon te maken of een kuil te dichten. Maar ook dit is een bewustwordingsproces."