Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 April 2022 18:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Youri Abas (40) komt uit een familie waar ondernemen een traditie is. Hoewel het steeds bij hem kriebelde om 'met de stroom mee te gaan', duurde het een tijd voordat hij die stap nam. Drie jaar geleden richtte hij Dua Concepts op. Een bedrijf dat denim kleding produceert. "In 2019 ben ik gestart in de kamer van mijn zoon op een borduurmachine. Ik wilde laten zien wat ik allemaal kon en maakte een jeansbroek."

Denim blijft één van de meest veelzijdige, duurzame materialen die ooit op de markt is gebracht voor het maken van vooral kleding. De mogelijkheden zijn eindeloos. En er zijn vele klassiekers van jeans, die jaar in, jaar uit populair blijven. Toen dit materiaal er pas was, werden jeans vooral door jongeren omarmd. Maar tegenwoordig is denim ook geliefd onder ouderen.

Youri Abas was al op jonge leeftijd gek op denim en maakte uiteindelijk van zijn passie zijn beroep. Op zijn twintigste liep hij al met ideeën rond om iets ermee te doen. Toch liet hij dat idee varen toen hij een aanbod kreeg om in het familiebedrijf te werken. In 2018 kwam daar verandering in en een jaar later maakte hij zijn eerste jeansbroek in de kamer van zijn zoon. Hij verhuisde zijn 'atelier' vervolgens naar de garage en kocht een industriële machine.

In de krant las hij over financiële steun die de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank bood aan startende ondernemers, gecoördineerd door het toenmalige ministerie van Handel en Industrie. Dua Concepts kwam voor de ondersteuning in aanmerking en kon daardoor meerdere industriële machines kopen. "Dat heeft ons gebracht naar waar we nu zijn ... een onderneming met meer dan zeventig bedrijven in het klantenbestand", vertelt hij trots. "Door die ondersteuning hebben we betaalbare jeansbroeken lokaal kunnen produceren."

Een jaar na de oprichting van zijn zaak, diende Covid-19 zich aan in Suriname. Veel bedrijven wereldwijd hebben door de pandemie enorme verliezen geleden, zo ook Dua Concepts. "Dat hadden we net niet nodig, want we hadden toen nog niet zoveel bekendheid."

Dus drukte hij op de resetknop. "Wanneer je geen kant uit meer kan, moet je resetten. Het enige dat je in stand zal houden, is doorzettingsvermogen." Het bedrijf wilde naam maken met een denim lijn, maar de crisis zorgde ervoor dat het een andere weg insloeg: het maken van mondkapjes. "Die waren uniek; voorzien van ons logo, de stof is denim en ze zijn herbruikbaar."

Hoewel Abas geen naam wilde maken met mondkapjes, is het wel dit product dat voor continuïteit heeft gezorgd. "Het heeft ons gered van de ondergang, anderhalf jaar lang." De vraag is nu wel afgenomen, omdat er meer spelers op de markt zijn. Maar Abas maakte van de nood een deugd en hield het hoofd boven water. "Het is een moment dat alles op zijn plek valt."

Naast jeansbroeken, petten en mondkappen, is zijn belangrijkste activiteit het maken van werkkleding van denim, waar volgens hem grote behoefte aan is. Daarmee gaat hij een beetje contra de stroom. In Suriname is high visibility werkkleding de trend. "Maar jeans als werkkleding geeft een andere look en het werpt nu al vruchten af."

Wie denkt als ondernemer een leven zonder stress te hebben, heeft het mis, weet Abas uit ervaring. "Tijdens de pandemie heb ik slapeloze nachten gehad. Ik stresste en de medewerkers weten ervan. Ik kon op een gegeven moment zelfs geen pen oppakken."

Maar de ommekeer kwam toen hij zichzelf de vraag stelde voor wie hij het eigenlijk allemaal doet. "In de eerste plaats doe je het voor jezelf, jouw familie en medewerkers. Het doet je goed als de medewerkers tevreden zijn en je ze enige zekerheid kan bieden. Omdat zoveel mensen op je rekenen, mag je niet opgeven. Als je doorzet, komt de creativiteit zelf wel naar boven", verklaart Abas zijn succesverhaal.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel