Adviseur Sprenger: Te weinig investeringen in gezondheidszorg

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2022 03:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in de gezondheidszorg en dienen alle betrokkenen in de sector hun verantwoordelijkheid te nemen. “Op dit moment wordt te weinig geïnvesteerd in gezondheidszorg in Suriname,” conludeert Marc Sprenger, voormalig directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie tevens adviseur van het kabinet van de president op het stuk van gezondheidszorg. Om meer financiering te genereren voor de gezondheidszorg zal volgens hem een eerlijke belastingheffing moeten plaatsvinden door onder andere een behoorlijke onroerendgoedbelasting te heffen.

Volgens Sprenger kan het ministerie van Volksgezondheid momenteel onvoldoende de regie voeren over het zorgbeleid omdat het departement niet voldoende capaciteit heeft. Die moet versterkt worden. Betrokkenen in de sector waaronder wie artsen en ziekenhuis dienen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en niet zonder meer wijzen naar het ministerie, stelde hij onlangs tijdens de discussie van Kenniskring Suriname met als thema 'De Sociale- en Kennisstroom uit Nederland'.

Volgens de deskundige worden veel problemen op het bord vn Volksgezondheid gelegd, maar door gebrek aan middelen en capaciteit kn het ministerie slechts brandjes blussen. Het ministerie is beperkt in het aantal mensen dat daar werkt en kampt met onvoldoende capaciteit. "Het is belangrijk om meer mensen en goede mensen te krijgen die ook daadwerkelijk de regie kunnen oeren op het gebied van de gezondheidszorg," aldus Sprenger die verder aanvoert dt het financieel systeem in Suriname "ontzettend ingewikkeld" is.

"Het is van belang om financiele processen te vereenvoudigen, waardoor ook mensen die willen helpen in de gezondheidszorg makkelijker hun geld kunnen krijgen." De adviseur constateert inefficienties in het zorgbeleid. Hij verbaast zich over het groot aantal ziekenhuizen in Paramaribo alleen. "Is het wel efficient, zoveel ziekenhuizen." Voorts zijn de salarissen in de gezondheidszorg laag en hebben ziekenhuizen in de hoofdstad een slehte reputatie. Het is ook niet duidelijk wat welk ziekenhuis doet en ze kopen niet samen goederen in "wat niet zo handig is".

Sprenger: "Als je samen inkoopt sta je veel sterker." Hij merkt voort op dat apparatuur in de ziekenhuizen veelal verouderd is, meestal ook nog geschonken en dat er geen onderhoud plaatsvindt. "Over het algemeen zie je dat artsen en patienten een hoger niveau willen. Echter, de inkomsten blijven achter en dan wordt het moeilijk om en ziekenhuis te draaien." Intussen heeft de minister van Volksgezondheid een tem van deskudnigen aan het werk gezet om te kijken naar een passende zorgverzekering, hoe de ziekenhuizen efficienter te maken, en hoe artsen het best te belonen.

Voor de grote braindrain van verpleegkundigen zal ook een oplossing gevonden moeten worden. Sprenger constateert het voor verpleegkundigen momentel heel moeilijk is om rond te komen met hun salaris. "Dan kun je niet verwachten dat mensen gemotiveerd zijn en dat ze niet uitlkjken naar een betere baan," stelt hij. De adviseur voert aan dat de arbeidsvoorwaarden in de ziekenhuizen verschillend en niet helemaal helder zijn. Dat maakt dat mensen ontevreden zijn. Er is geen goede systematiek en geen onderscheid tussen verschillende verpleegfunties. Daarnaast willen de mensen in de zorg meer flexibilisering wat de werktijden betreft.

Ook loopbaanperspectief is van groot belang. Veel verpleegkundigen willen zich specialiseren, maar kunnen dat niet omdat ze het geld niet hebben om voor de opleidingen te betalen. Aan de minister is voorgesteld om dit mogelijk te maken. Daardoor kan je verpleegkundigen vragen langer te blijven in het ziekenhuis, meent Sprenger. Ze moeten de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. "Dat is echt essentieel. Er moet ook, naar mijn idee, één collectieve arbeidsovereenkomst komen waardoor alle verpleegkundigen hetzelfde verdienen afhankelijk van hun functie. Dan is er ook geen behoefte om zomaar naar een ander ziekenhuis te gaan," aldus de deskundige.

Dit zal ook vertrek naar het buitenland van mensen uit deze beroepsgroep minimaliseren en hoeft het land geen verpleegkundigen uit andere landen zoals de Filippijnen te halen. Sprenger merkte verder op dat de grote thema's in de gezondheidszorg zoals mentale gezondheidszorg, moeder en kindzorg, voorbereiding op pandemieen, gezonde levenstijl, verminderen van risico's dat mensen chronische ziekten krijgen, tabakscontrole en betere informatie op gebied van gezondheidszorg meer aandacht moeten krijgen. Ook de zorgverzekering dient volgens Sprenger tegen het licht gehouden te worden.

Het is niet prettig, zegt hij dat mensen denken dat ze recht hebben op bepaalde zaken en naderhand merken dat die niet vergoed worden. Ook de gratis ziektekostenverzekering voor iedereen vanaf 60 jaar is geen goede zaak, omdat niet elke 60-plusser armlastig is, meent de deskundige. "Dus, misschien moet daarnaar worden gekeken zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen." Hij pleit ook voor een betere ouderenzorg. Door gebrek aan verpleeghuizen blijven ouderen die geen familie hebben onnodig in het ziekenhuis liggen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel