Suriname is op weg naar een mogelijk positievere beoordeling van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), op voorwaarde dat er wetgeving en gedetailleerde statistische gegevens worden gepresenteerd om het vermogen van het land om witwaspraktijken, financiering van terrorisme en proliferatiefinanciering aan te pakken, aan te tonen. De Nationale Anti Money Laundering Commissie (NAMLAC) heeft verzocht dat CFATF vijf van de veertig aanbevelingen uit het Mutual Evaluation Report (MER) opnieuw beoordeelt.
Van deze aanbevelingen zijn er vier positief beoordeeld, terwijl over een nog wordt gediscussieerd. Hierdoor heeft Suriname de mogelijkheid om in november 2023 bij de volgende evaluatie een verbeterde beoordeling te ontvangen. Dit werd besproken op het reguliere rapportage-evenement van NAMLAC en de Project Implementation Unit (PIU) op 25 augustus 2023, gepresenteerd aan de Anti-Money Laundering Steering Council onder leiding van president Chan Santokhi.
Elke maand rapporteren NAMLAC en PIU over de voortgang in het beoordelingsproces door CFATF. Om aan internationale normen te voldoen, moet Suriname ontbrekende wettelijke maatregelen treffen en voldoende gegevens verstrekken om aan te tonen dat rechtshandhavings- en toezichtsinstellingen effectief opereren.
Bovendien moet Suriname de juiste kwalificaties en randvoorwaarden hebben om witwaspraktijken, financiering van terrorisme en proliferatiefinanciering effectief te bestrijden. Het land zal zijn vooruitgang moeten verdedigen tijdens de komende evaluatie in november om een verbeterde status te behalen. Op dit moment zijn al veertien van de veertig aanbevelingen positief beoordeeld.
Roy Baidjnath-Panday, voorzitter van AML-PIU, benadrukt dat Suriname gestaag vooruitgang boekt. “Wat maakt dat wij een betere comfort level zullen krijgen, is wanneer we meer wetgeving tot stand hebben gebracht, zoals onze gaming wetgeving en de verdere structurering van onze financiële en goudsector. Hierdoor zal een betere beoordeling komen en zal dit maken dat de status van het land beter wordt”, stelt de PIU-voorzitter.
Hij benadrukt dat deze maatregelen als een geheel moeten worden beschouwd om aan te tonen dat Suriname zijn wet- en regelgeving op orde heeft. Dit zal leiden tot betere beoordelingen en een robuust Anti Money Laundering-systeem, voegt Baidjnath-Panday toe.
Tijdens het reguliere overleg hebben NAMLAC en PIU de Steering Council voorgesteld om stappen te ondernemen om ontbrekende wetgeving tot stand te brengen, die momenteel voorligt bij De Nationale Assemblee (DNA). Dit omvat wetgeving met betrekking tot de gamingsector en wetgeving die is voorgesteld door de Centrale Bank van Suriname. Daarnaast wordt gewerkt aan een initiatiefwet van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) om rechtspersonen, stichtingen en non-profitorganisaties te reguleren.
De Steering Council is ook op de hoogte gesteld van de voortgang van het proces voor de Nationale Risico Analyse, die uiterlijk in juni 2024 moet worden voltooid. Voor dit proces heeft de regering experts van Kroll ingeschakeld om te helpen bij de volgende fasen.
NAMLAC, PIU en de Steering Council zijn het erover eens dat de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, namens Suriname zal deelnemen aan de Council of Ministers of CFATF, die in oktober zal plaatsvinden. Dit om het Surinaamse beleid en de genomen initiatieven te presenteren om tekortkomingen in het landenrapport van Suriname, het MER dat in januari 2023 is uitgebracht door CFATF, aan te pakken.